Теслић: Његош и Косовски завјет

Теслић: Његош и Косовски завјет
Теслић: Његош и Косовски завјет
Теслић: Његош и Косовски завјет
Теслић: Његош и Косовски завјет

У организацији Светосавске омладинске заједнице Теслић, а по благослову Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, у Теслићу је одржана трибина под називом ''Његош и Косовски завјет''.

То је прва манифестација којом СОЗ Теслић, у сарадњи са другим културним установама и удружењима из Теслића, обиљежава 200. годишњицу рођења Петра II Петровића Његоша. На трибини је говорио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу.

У свом излагању отац Гојко се нарочито осврнуо на богословко-библијске елементе које препознајемо у Његошевом стваралаштву, нарочито у ''Горском вијенцу'', на духовни утицај који је на свог младог синовца извршио Свети Петар Цетињски, као и на метафизичке димензије Његошеве перцепције историјске стварности. У надахнутом, духовитом и анегдотама обојеном излагању, предавач је теслићкој публици представио Његоша каквог многи не познају, јер се на општеобразовном плану Његош, нажалост, третира много другачије.

Из бесједе оца Гојка јасно је засијао ''Ловћенски Тајновидац'', православни епископ, духовник и мислилац, што и јесте била идеја коју је желио да пренесе организатор. Предавач се потрудио и да одговори на питања која су се, природно, појавила код слушалаца. Значајну пажњу посјетилаца привукла је и ''Споменица Цетињске богословије'', која је промовисана у склопу трибине.

Извор: Епархија зворничко-тузланска