Типик - богослужбене напомене за годину Господњу 2015.

    У издању Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве из штампе је изашао Типик - богослужбене напомене за годину Господњу 2015.

Реч Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја уз ово издање

Свака химна и свака радња у Православном богослужењу осликава стање хармоније која влада у Благословеном Царству Оца и Сина и Светога Духа. Црква Христова украшена je светим богослужењима као невеста која се украшава за сусрет са жеником. Јер Христос, који je глава Цркве, je и њен Женик и њен вечни Првосвештеник. Ha молбу апостола Христос даје образац молитве Господње и на тај начин их упућује како да се моле Богу. Ha Тајној Вечери, Господ заповеда својим ученицима, a преко њих и Цркви својој, на који начин да врши Евхаристију у Његов спомен. Све то нам јасно указује на важност поретка који постоји у Цркви, a нарочито у Литургији која иконизује Царство Божје.

Богослужење Православне Цркве устројили су свети оци и учитељи који су и сами заронили у највеће дубине мистагогије, гледајући историјски контекст развоја светих богослужења Есхатолошким очима, пa je тако и могао Свети Златоуст да у молитви Анафоре каже: „Сећајући се, дакле, свега што се нас ради збило, крста, гроба, тридневног васкрсења, узласка на небеса, седења с десне стране и другог и славног доласка." Кроз богослужбену реалност у цркви je већ могуће завирити кроз двери Царства Божјег, a активним учествовањем у њему, и окусити плодове вечности. Богослужења Православне Цркве освештавају дане и сате, месеце и године, јер je својим свештеним поретком Црква омолитвословила сваки тренутак у вечности Домостроја Божјег. Свети апостол Павле вели Коринћанима: „Јер ja примих од Господа што вам и предадох". Суштина тог богослужбеног предања, непрекинутим апостолским континуитетом чини да и наша молитва и учешће у Евхаристијској Трпези Господњој сваке свете Литургије актуализује ону прву Вечеру на којој Господ Исус Христос даде своје Тело и Крв да сви који од Њега кушају имају живот вечни.

Црква вековима негује богослужбени поредак и брижно се стара да у богослужењу сачува суштину вере. Тако je старањем Божјим и пред Вама часни свештенослужитељи, ангелогласни појци и чтеци Цркве Божје, примерак Типика са богослужбеним напоменама за годину Господњу 2015. Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве и ове године издао je овакав примерак Типика са богослужбеним напоменама за сваки дан у години, за употребу у свим парохијским и манастирским црквама. Очински и у духу већ горе реченог, препоручујемо за употребу ову практичну књигу, која je исписана плодном љубављу према богослужењу, a старањем Свете Цркве да се очува древни богослужбени поредак. Да нам пo речима старца Емилијана Светогорца богослужење буде „ишчекивање и виђење Бога".

С благословом Божјим,

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски
+ ИРИНЕЈ

Типик можете купити у згради Патријаршије у ул. Краља Петра I бр. 5, или у продавницима надлежних Епархија Српске Православне Цркве.