Титан ренесансне уметности

Изложба на Капитолу у Риму поводом 450-годишњице смрти Микеланђела Буонаротија (1564–2014)

Крајем маја је на Капитолу (Musei Capitolini) отворена изложба посвећена генију ренесансне уметности Микеланђелу Буонаротију под називом  „Сусретните универзалног уметника“ („Incontrare un artista universale“ ). Година 2014. маркира 450-годишњицу смрти Микаленђела Буонаротија чије је потпуно име гласило Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.

Микелађело је рођен 1475. у Тоскани, студирао је и радио у Фиренци и Риму. Умро је у „вечном граду“ Риму у својој осамдесет и осмој години живота, у дубокој старости за оно време. Изложба „Микеланђело 1564-2014. Сусретните универзалног уметника“ у Капитолинским музејима у Риму представља у одсецима на три спрата овог музеја више од 150 уметничких објеката овог генијалног уметника. Тематски тежишта ове изложбе су подељена у девет секција које описују живот и дело једног од најразноврснијег уметника ренесансе – у архитектури, сликарству (фрескопису), скулптури и књижевности. Разуме се, најзначајнија Микеланђелова дела - фреске Сикстинске капеле или статуа Давида или Pietà – због онога што организатори изложбе називају “non-transportable” , нису могла бити у оригиналима изложена, већ у задивљујућим копијама и репликама.

Од „Христа са крстом“ преко „Писма Микеланђела Лоренцу“ до репродукција „архитектонске пластике базилике Св. Петра“ чини црвену нит ове  задивљујуће изложбе која тематизује модерност и антику, живот и смрт, рат и мир, слободу и законе, земаљску и небеску љубав. Експонати за ову изложбу су изнајмљени из Галерије Уфици, British Museum, Louvre у Паризу. Изложба је организована под покровитељством председника Републике Италије и Градског савета Рима за културу.

Својим уметничким опусом Микеланђело на идеалан начин оваплоћује философију хуманизма, а ова пригодна изложба представља изванредни  компендијум целокупног његовог генијалног уметничког опуса.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен