Томина недеља у манастиру Гомирје

 Томина недеља у манастиру Гомирје
 Томина недеља у манастиру Гомирје
 Томина недеља у манастиру Гомирје
 Томина недеља у манастиру Гомирје

У другу недељу послије Пасхе - Томину недељу, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Рођења Светог Јована Претече у Гомирју. Епископу су саслуживали: архимандрит Михаило, духовник ове свете обитељи, синђел Георгије (Станковић) и архијерејски намјесник карловачки синђел Наум.

У својој бесједи по окончању Литургије, епископ Герасим је говорио о дану када се Господ јавио својим ученицима: -Када су апостоли рекли Томи да се Господ јавио, невјерни Тома је рекао да неће повјеровати док прсте и руку своју не стави на ране и у ребра Христова. Људска природа, која је овом приликом дошла до изражаја код апостола Томе је  сумњичава и невјерујућа све док се човјек својим сопственим очима и рукама не увјери у оно што се збива. Господ није Васкрсао радио себе, није му било потребно ни да долази на Земљу, већ је то учинио ради нас људи и ради нашег спасења, јер ми смо ти који смо ради гријеха потпали под ропство смрти, стога је Господ Васкрсао из мртвих и тиме покидао окове смрти, а нама дао наду у живот вјечни. Самим тим што је Господ ради нас васкрсао, неће нас спасити ако ми у то не повјерујемо и ако ми не следујемо стопама и ријечима Његовим. Нека Господ да снаге нама свима, да увијек истрајемо у том свједочанству и да никад по слабостима људским не посумњамо у Васкрсење Христово, јер вјером ћемо заслужити да видимо лице Божје.

Након Евхаристијског сабрања, за све присутне вјернике који су својим доласком увеличали данашњи празник приређено је послужење у манастирском конаку свете обитељи гомирске.

Извор: Епархија горњокарловачка