Томиндан у Лепавини

На дан Светог апостола Томе, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Јован служио је у манастиру Лепавини свету архијерејску Литургију, уз саслужење архимандрита Гаврила (Вучковића), настојатеља манастира, протојереја Милорада Ђурђевића, пароха у Шибенику, и јереја Ђорђа Филиповића, пароха у Војаковцу и Крижевцима.

У својој беседи Високопреосвећени Митрополит Јован је говорио о једном од дванаесторице апостола – Светом Томи, и подвигу вере у животу хришћана. „Није једноставно веровати! Ево, апостоли су били најближи сарадници Господа Исуса Христа, слушали Га и гледали чудеса која је чинио – болесне исцељивао и мртве васкрсавао, и на крају и Сам васкрсао из мртвих – па им је било тешко да поверују и тражили су нешто сигурније, да не би били преварени. И данас, кад поклоници иду у свети град Јерусалим да се поклоне Гробу Спаситељевом и доживе оно што је Господ претрпео у Своме страдању, у ношењу Крста до Голготе ради нашег спасења, толико се охрабре и ојачају веру у тим светињама, као да својим очима виде Господа. А Господ, знајући нашу слабост, оставио је Благодатни огањ на Велику суботу, који на чудесан начин силази и осветљава храм и душе верника и учвршћује их у вери, да би се обновило оно блаженство Спаситељево које је упутио апостолу Томи и свим генерацијама света: да ће остварити блаженство и благослов Божји и мир душе своје ако и не виде а верују као да су видели“, рекао је између осталог митрополит Јован.


После свете Литургије и послужења у манастирској порти, за вернике и ходочасничке групе пристигле из Беча, Кутине и Шибеника (који су дошли заједно са својим парохом Милорадом) молитве за здравље испред чудотворне иконе Пресвете Богородице Лепавинске читали су оци Гаврило, Милорад и Ђорђе. Отац Гаврило је на крају све присутне вернике позвао на припремељену трпезу љубави, на којој је био и Високопреосвећени Митрополит Јован.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска