Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави

Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави
Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави
Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави
Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави

У недељу, 4. фебруара 2018. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа канадског г. Митрофана, у организацији Саборног храма у Мисисаги и Конзулата Републике Србије, у позоришту Изабел Бадер у Торонту одржана је централна Светосавска академија и прослава Дана државности Републике Србије, под слоганом „Благодарна Србијо, пуна си љубави“.

Догађају су присуствовали највиши црквени и државни великодостојници наше земље у Канади, представници дипломатског кора, чланови Парламента, професори, угледни представници пословне и културне јавности, донатори и многобројни гости из Европе и Америке. Овом приликом из новооснованог Фонда за омладину и образовање Саборног храма у Мисигаги уручене су стипендије најуспешнијим српским студентима у Канади.

Свечану академију је отворио Преосвећени Епископ канадски г. Митрофан, рекавши, уз изразе добродошлице присутнима, између осталог: -Наш род има велике научнике, писце, књижевнике, спортисте, али ниједан од њих не може да заузме место Светог Саве. Српски просветитељ Свети Сава био је свима њима инспирација, и зато све ово што чинимо данас, чинимо њему у част и у славу Божју.

Амбасадор Србије у Канади г. Михаило Папазоглу подсетио је присутне да постоји неколико разлога за окупљање и славље у театру Изабел Бадер, а један од њих је и уручење стипендија српским студентима у Канади. Амбасадор је захвалио свим добротворима за несебичну дугогодишњу помоћ младим српским нараштајима, а посебно гђи Ребеки Мекдоналд, нагласивши огромну улогу ове изузетно успешне пословне жене, али и велике добротворке - захваљујући њеном залагању прикупљена си импозантна средства за Фондацију:

-Имамо много разлога за славље овом приликом, а књига је заједничка веза за све празнике које овом приликом величамо. Славимо Светог Саву који је српски просветитељ, писац првог српског устава, светац који је био принц, монах, дипломата и архиепископ. Данас прослављамо и Дан државности, дан када је донет Сретењски устава, први српски устав. Али, славимо и нови почетак за наше нове вредне студенте у Канади. Јелена, Катарина и Стефан су данас са нама. Они су добитници стипендија за неометан наставак студија и пред њима су многе књиге које треба да изуче. Њих троје су најбољи студенти, од многих других такође добрих, и желимо им успеха у наставку школовања. У њихово име, као и у име њихових родитеља, али пре свега у име њихових снова, захваљујем свим донаторима Фонда из којег се издвајају ове стипендије, а који постоји и увећава се захваљујући огромној енергији Ребеке Мекдоналд, за шта јој се посебно захваљујем.

Проглашење добитника стипендија за школовање у Канади обојило је посебном нотом свечаност у Торонту. Главни организатор, презвитер Јован Марјанац, старешина Саборног храма у Мисисаги, са великим поносом је говорио о прикупљеним финансијским средствима за школовање младих студента у Канади и именовао троје добитника: Јелену Танић (студент друге године Медицинског факултета, стипендист у Лабораторији за медицину и патологију Универзитета у Торонту), Катарину Зец (студент друге године социологије на Универзитету Рајерсон) и Стефана Пјанића (студент прве године компјутерскиг инжењеринга на Универзитету Рајерсон).

Том приликом презвитер Јован Марјанац је рекао: - Када урадите нешто што није дуго година рађено у нашој црквеној заједници, а то је прикупљање новца за школарине за наше студенте који студирају у Канади, онда имате разлога да будете поносни. Све стипендије су додељене на основу части. Разлог нису биле само оцене, већ су мерила за избор била и ангажованост у Цркви, волонтирање, несебично учешће у српској и канадској заједници. Две стипендије од по 5.000 долара и једна од 7.500 долара отишле су младима којима је то било потребно. Принцип избора је био потпуно транспарентан, подразумевао је и оцене, писање есеја, достављене препоруке и биографију. Укупно 15 младих се пријавило, осам је испуњавало услове – троје су одабрани и овом приликом именовани. Јелена завршава мастер на молекуларној биологији и план јој је да постане доктор. Катарина је социолог и жели да настави да студира право, а Стефан студира компјутерски инжењеринг. Све троје су сјајни студенти, укључени у друштвене и црквене активности, и због тога осећамо велику част да им дамо ове стипендије и помогнемо њихово школовање. Српска Православна Црква у Канади наставиће да прикупља средства како би помогла нашим студентима у Канади.

Гђа Ребека Мекдоналд, пореклом из Сарајева, више од три деценије живи у Канади. Успешна је пословна жена на челу компаније која тргује гасом и електричном енергијом. Добитница је ордена Светог Саве за допринос развоју српске православне заједнице у Канади. Велики је хуманитарац и дародавац, а управо захваљујући њеној изузетној помоћи, прикупљена су средства за наставак школовања најбољих студената из Србије.

Гђа Ребека Мекдоналд је овом приликом нагласила да је Фонд за наше студенте тек почео са радом и да су планови велики: -Окупили смо се овде, пре свега, због наше заједнице. Будућност ове земље и наше заједнице у Канади, будућност нас самих јесу наша деца. Уверена сам да је сума коју смо синоћ сакупили, сума од 75.000 долара, тек почетак. Нисам је сама сакупила, већ заједно са својим пријатељима из Канаде. Неки од њих су овде са нама и посебно им захваљујем. Желим да наставимо да заједно сањамо о нашој дивној деци и омогућимо им да остваре своје жеље и тежње. Данас смо видели њих троје, али у Србији има много дивних младих људи, и морамо покушати да им помогнемо да остваре своје снове, да буду најбољи у својим животним изборима, да буду оно што желе. Хвала свима. Желим да вам кажем да је мој циљ да у наредним годинама сакупим бар милион долара за нашу идеју сабрану у заједничкој Фондацији.

У наставку вечери генерални конзул Републике Србије у Торонту г. Василије Петковић осврнуо се на историјат државотворности Србије, први устав који је са разлогом симболично донет управо на велики хришћански и црквени празник - Сретење 1835. године, као и на саме почетке стварања самосталне и независне државе Србије. Између осталог је рекао: -У нашој историји велики државни датуми најчешће су у блиској вези са хришћанским празницима, са великим и поштованим свецима, односно са нашом вером. То није нимало случајно. На тај је начин наш народ желео да добије и Божју милост при великим и важним одлукама и тренуцима. Дан државности Србије славимо 15. фебруара, а то је један од најважнијих дана у историји Српске Православне Цркве. То је у исто време дан када је у Крагујевцу 1835. године донет први српски устав – Сретењски устав, као знак сећања на 15. фебруар када је 1804. године, подигнут Први српски устанак. Сретењски устав је, у време када је био донет, био један од првих демократских устава у Европи. Овај празник се славио дуго година, све до 1918, а потом поново од 2001, тако да на својеврстан начин празновање овог празника симболично представља и почетак нове младе Србије.

Протопрезвитер-ставрофор Милован Средојевић, старешина храма Светог Саве на Ривер улици, обратио се присутнима нескривајући срећу и задовољство скупом на коме су обезбеђене стипендије младим студентима у Канади: -Велика ми је радост да честитам добијену стипендију у јакој конкуренцији одабраних студената. Са вером у Бога, молитвама Светог Саве, верујем да ће добитници оправдати наша очекивања, успешно завршити своја школовања, да ће својим знањем и способношћу бити од помоћи човеку и човечанству, а на понос српској отаџбини и заједници. Надам се да ће овај скуп постати традиционалан и да ће и у будуће деца расејања добијати стипендије и даривати својим знањем поколења пред нама.

Свечаност Светосавске академије у Торонту својим раскошним гласовима улепшали су прваци српске опере Јадранка Јовановић и Оливер Њего у пратњи проф. Николе Рацкова, као и хор „Кир Стефан Србин“ уз културно-уметничка, фолклорна друштва СКУД „Опленац”, ”Опленац - Свети Сава,“ и Академија Бате Марчетића.

протођакон Дамјан Божић

Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави
Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави
Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави
Торонто: Благодарна Србијо, пуна си љубави