Торжествена прослава Светог Луке у Смедереву

Епископ Игнатије Епископ Игнатије

У петак 31. октобра, на дан када прослављамо Светог Луку, Његово Преосвештенство Епископ браничевски Г. Игнатије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму који је посвећен овом светитељу, писцу, лекару и живописцу, у Смедереву. Свом Епископу су саслуживали свештеници и ђакони.

Епископ ИгнатијеПреосвећени Епископ Игнатије је најпре пререзао славски колач, заједно са славарима и окупљеним верним народом, будући да ова Црква слави Св. апостола и евангелисту Луку. Преосвећени Епископ је честитао славу и пожелео свештенству и народу ове Свете Цркве да славе славу на многе године. Затим је Преосвећени Владика у Светој Литургији крстио троје деце свештеника.

Епископ ИгнатијеМноштву окупљеног народа и свештенства, Епископ је у надахнутој беседи указао на потребу заједништва и међусобне љубави хришћана. Јер, казао је Епископ: "Немојмо се стидети да волимо, пошто је и сам Бог љубав, и Он воли не ради потребе или било какве присиле, Бог воли зато што је Његово биће, његова суштина, управо љубав".

јереј Жељко Ђурић (текст и фотографије)