Торжествено сабрање у Колеџу Светог Саве

Торжествено сабрање у Колеџу Светог Саве
Торжествено сабрање у Колеџу Светог Саве
Торжествено сабрање у Колеџу Светог Саве
Торжествено сабрање у Колеџу Светог Саве

-Неговати дух пута који води у живот и знање обликовано православном вером и традицијом циљ је изградње Колеџа Светог Саве, поручио је владика Силуан.

Уводна прослава обележавања јубилеја 800-годишњице самосталности Српске Православне Цркве и 70-годишњице почетка организованог црквеног живота у Аустралији и Новом Зеланду, који нам иду у сусрет 2019. године, започета је 1. октобра 2018. године, светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ г. Силуан уз саслуживање Митрополита Антиохијске Архиепископије Аустралије, Новог Зеланда и Филипина г. Василија, Његовог Преосвештенства Епископа милетуполиског г. Јакова и многобројних свештеника и ђакона Митрополије аустралијско-новозеландске и сестринских помесних Цркава.

На Литургији су појали Лазарички хор и гостујући хор Светог Серафима Саровског из Зрењанина, који ће одржати серију концерата у наредном периоду.

У својој беседи, епископ Силуан је, захваливши браћи архијерејима и свештенству на молитвеној подршци и изразивши радост због великог броја окупљених људи, нагласио важност завршетка и скорог отварања Колеџа Светог Саве, који ће бити један од највећих дела Српске Цркве у Аустралији и „знак да смо као заједница сазрели да имамо своју школу у којој ће се неговати дух пута који осмишљава и води у живот и знање обликовано православном вером и традицијом“.

Након свете Литургије уприличен је свечани ручак и културно-уметнички програм у коме су учествовали група Лазарикон, хор Свети Серафим Саровски, фолклорне групе Црквених општина, дечји оркестар Наслеђе под руководством г. Жељка Гламочанинa и деца из школе цркве Лазарице. Програм је водио г. Милан Голић.

Менаџер пројекта г. Рендон Илић упознао је присутне са обимним радовима који су урађени у претходном периоду и са наредим плановима унутрашњег уређења зграде. Епископ Силуан је у свом обраћању поздравио амбасадора г. Петровића и генералног конзула г. Радошевића и упутио неизмерну захвалност свим кумовима Колеџа, људима стручних професија, заната, радницима, волонтерима и људима добре воље који су подржавали и даље подржавају пројекат. Архијерејским граматама и захвалницама одато је признање свима који су на било који начин до сада допринели изградњи Колеџа.

У организовању прославе биле су укључене све Црквене општине Сиднејског намесништва, Савезно Коло српских сестара и Српско православно омладинско удружење SOYA. Сав приход од продаје хране и пића биће дониран у сврху завршетка Колеџа. -Подршка свих је пројава јединства наше заједнице, а јединство је сведочанство „пута који води у живот. Наставимо да изграђујемо Колеџ да би он изграђивао нас, прука је са торжественог сабрања.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска