Трагедија хришћана и муслимана у сиријском граду Ал-Карјатејну

У сиријском граду Ал-Карјатејну, у провинцији Хомс, угрожен је опстанак хришћанâ и муслиманâ, чије су светиње оскрнављене и уништене у недавним ратним сукобима. Познати арапски писац и географ грчког порекла, Јакут ал-Хамави, пролазећи кроз Ал-Карјатејн, почетком 13. века, написао је како су сви житељи овог града хришћани. До почетка рата у Сирији, они су представљали трећину од укупног броја од скоро 40.000 становника. Данас, у овом граду се може срести само неколико хришћанских породица.

Припадници „Исламске државе“ су оскрнавили у Ал-Карјатејну сиријско-католички (по неким информативним агенцијама: сиријско-јаковитски) манастир из 14. века. На основу сведочанства дописника Life News у Сирији, храм у склопу овог манастира је порушен, док су крстови сломљени, иконе спаљене, а сви златни предмети су украдени. На основу објављеног материјала дописника новинске агенције ТАСС, обелодањени су подаци о оскрнављеној гробници Светог мученика Јулијана, једног из 40 мученика Севастијских, који је мученички пострадао у 4. веку, као и порушеном храму, који датира из 5. века. По речима свештеника Саида Масуха, припадници „Исламске државе“ су искористили храм као утврђење због јаких зидина. Они су порушили олтар и користили храм као војни штаб, док им је конак послужио као одмаралиште и складиште оружија. Поред цркве се налази гробље које су оскрнавили и многе надгробне споменике потпуно или делимично уништили. Отворили су и гробницу Светог Јулијана али из непознатих разлога нису уништили мошти, које су касније пренете у град Хомс од стране верских представника. Храм, у коме је сахрањен Свети Јулијан, буквално је булдожерима сравњен са земљом, тако да хришћанима није остављена ни нада на обнову храма у првобитном изгледу. „Ово је велика трагедија јер вековима је наша црква била местом ходочашћа за хиљаде хришћана, док су је терористи збрисали с лица земље за неколико сати, лишавајући тиме вернике њихове вишевековне светиње“, изјавио је свештеник Саид Масух. Осим ове велике хришћанске светиње, у овом граду је пострадала и џамија, која је минирана. Житељ исламске вероисповести по имену Абас питао је новинара: „Какви су они муслимани ако подижу руку на Божији дом?“.

Ватиканска информативна агенција Fides је обавила увиђај у предмет о пострадалим хришћанима у граду Ал-Карјатејну у периоду од 4. августа 2015. до 3. априла 2016. Године, током кога су припадници „Исламске државе“ управљали овим сиријским градом. Повод истраживања је била изјава Патријарха Сиријске Православне Цркве, Игњатија Јефрема II, у вези са почињеним масакром над 21 хришћанином који су одбили прелазак у ислам. Сарадници агенције Fides су се повезали са неколико локалних извора који нису потврдили горенаведену изјаву Патријарха Игњатија. По њима, у периоду од 5. до 20. септембра 2015. године, умрло је пет хришћана, од којих „четворо природним путем, а пети је пострадао у току бомбардовања. Иначе, хришћани су били принуђени да потпишу сагласност о прелазку под „заштиту“ исламиста и прихвате плаћање џизије – порез који је плаћало немуслиманско становништво у Османском царству. Још један хришћанин је пострадао због оптужбе за „богохуљење“ од стране колега муслиманâ. У истом месецу, троје хришћана је отето и одведено у заробљеништво у Раку, док се још увек не зна њихова судбина. Међутим, почевши од октобра месеца, хришћани су уз помоћ пријатеља муслимана почели у малим групама да излазе из града, налазећи уточиште у граду Хомс и другим околним местима. Међу првим хришћанским избеглицама су биле девојке како би се спасиле од насилних бракова и обешчашћивања.

Настојатељ манастира Светог Јулијана, католички свештеник Жак Мурад, заједно са 250 других хришћана, успео је да се ослободи 10 октобра 2015. године. На жалост, нису сви успели да се спасу и о њима још увек нема новости. Он је претходно био отет у свом манастиру заједно са ђаконом Бутрос Хана 21. маја 2015. године. Иначе, муслимани из овог града су га поштовали и одржавали добросуседске односе са свима без обзира на вероисповест. Са друге стране, овај свештеник је удомио много муслимана на територији свог манастира. Он је уживао велики ауторитет и поштовање међу хришћанима и муслиманима захваљујући његовој миротворној и хуманитарној мисији због чега се нико није усудио да дигне руку на њега док нису дошли страни војници.

Након што су успешно избегли први хришћани из Ал-Карјатејна, десет крштених мушкараца је било изложено мучењима и претњама како би прешли у ислам. Претходно су неки свештеници и други хришћански ауторитети у разговорима са вернима посаветовали их да у сличним ситуацијама приме ислам „на речима“, остајући хришћани у срцу и не жртвујући се својим животима. У таквој ситуацији, једна напуштена фарма је искоришћена као место за спасавање хришћанских избеглица. У томе су учествовали пет хришћана и шест муслимана, који су пострадали током напада непознате групе ратника. Последња три хришћанина су пострадала током операције ослобођења тог града. Међутим, међу пострадалима, током тих осам месеци, налази се и поприличан број местних житеља муслиманâ од којих су неки помагали својим земљацима хришћанима.

Хришћански становници града Ал-Карјатејна су почели да се враћају у свој град након завршеног сукоба 4. априла 2016. године. Дописница телевизије Russia Today, Лиза Филан, посетила је овај град омах по завршетку операције ослобођења. На основу њене репортаже види се да је манастир Св. Јулијана оскрнављен и разрушен. Објављен је архивски снимак како булдожер руши зидине манастира. Међутим, један храм је срушен до темеља, док је други храм опстао у зидинама пошто је унутрашњост потпуно спаљена. Један од муслиманских повратника, житељ Мустафа Шаблах, ризиковао је својим животом кријући у свом дому комшије хришћане. Он је руској телевизији НТВ изјавио: „Ми вековима живимо са хришћанима, живимо у миру али су овде дошли бандити којима није важно које си ти вере ако те могу некажњено опљачкати или убити“.

припремио ђакон др Александар Прашчевић