Тражи се обустављање процеса беатификације папе Пија XII

На две недеље пре отварања Ватиканског архива из времена службовања папе Пија XII чују се захтеви да се обустави поступак проглашења блаженим овог понтифекса, који је био бискуп Рима од 1939. до 1958. године. Овај папа је одавно критикован што је ћутао пред Холокаустом и није одлучно протестовао против нацистичких злочина.

Немачки историчар Цркве Хуберт Волф рекао је недавно у Франкфурту: „Још од 1965. године води се поступак беатификације овог папе, који би ради темељите процене сада доступних докумената требало обуставити.“ Историчар Волф, који сарађује на обради архивске документације, додао је: „То захтева поштовање које имамо према нашим јеврејским пријатељима“.

Ерфуртски бискуп Улрих Најмајер  рекао је такође у Франкфурту по питању беатификације: „И ја бих се сложио с мишљењем професора Волфа да у сваком случају треба обуставити поступак докле год се не сагледају резултати архивског истраживања.“ Он је указао на пример неких дијецеза које су обуставиле овај процес пошто су у припремном поступку постале познате антијудејске проповеди или публикације овог лица у питању.

Председник Централног савета Јевреја у Немачкој Јозеф Шустер је рекао: „Мислим да би наставак овога процеса беатификације без свеобухватног сазнања тога шта се садржи у отвореним архивима, значило да хришћанско-јеврејски однос, однос према јеврејству са стране Свете столице представља само говор на уснама.“

Он се запитао: „Како објаснити велико ћутање Католичке Цркве пред масовним убијањем Јевреја током Холокауста? Коју улогу је одиграо папа приликом спасавања римских Јевреја?“

Остаје такође нејасно до које мере је овај поглавар Цркве помагао нацисте после рата при њиховом бекству тзв. пацовским каналима, као што су бекства национал-социјалиста у Јужну Америку после Другог светског рата.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)