Архиепископ Иларион посетио манастир Високе Дечане

Трећег дана посете Епархији рашко-призренској и Владици Артемију високопреосвећени Архиепископ Иларион је са својим домаћином посетио манастир Дечане. Братија манастира на челу са игуманом Теодосијем, викаром Епископа Артемија, свечано је дочекала свог Архијереја и његовог високог госта. Епископи су се поклонили моштима и престолу, служена је доксологија.

Затим је владика Артемије поздравио госта:«Ваше Високопреосвештенство, драги владико Иларионе, желим да вас поздравим у овој светињи, манастиру Дечанима, који је један од највећих и најпознатијих манастира не само у Епархији рашко-призренској, него у целој Српској Православној Цркви. Овај манастир је кроз своју историју имао тесну везу са Руском Православном Црквом и са братским руским народом. Ваш долазак у ову светињу јесте наставак тих односа братских народа и сестринских цркава. Ја желим да се овде осећате као међу својима, да нам пренесете благослове Његове светости Патријарха московског и целе Русије господина Кирила и братскога рускога народа, а вас такође молимо да понесете одавде поздраве ове братије и овога народа који пати и страда на Косову и Метохији више од десет година. Ми осећамо љубав братског руског народа у нашим невољама и страдањима, и то нам даје снаге и крепости да истрајемо и издржимо све оно што Господ допушта ради нашега спасења. Добро сте дошли и благословите ово братство и овај сабрани народ овде».

Затим се Архиепископ Иларион обратио присутнима: «Ваше преосвештенство, драги владико Артемије, ваше преосвештенство, драги владико Теодосије, игумане овога светог манастира, драга братијо! Поздрављам вас у име Његове светости, Свјатјејшег патријарха московског и целе Русије Кирила, који се, као и цела Руска Православна Црква, са дубоким осећањем љубави и солидарности односи према Српској Православној Цркви, српском народу, и нарочито према оној нашој браћи и сестрама који се налазе овде, на овој земљи, у тешким, тескобним, а понекад и трагичним околностима. Већ трећи дан се налазим у косовској покрајини, посећујем велике светиње, велике споменике прошлости, и истовремено посећујем оне храмове који су још пре десет година били читави, а данас су у рушевинама. Овде, у овом манастиру, који је једна од најважнијих светиња православља на Балкану, ви сте чувари ове светиње и чувари вере православне. Ви живите у тешким условима, у непријатељском окружењу, али подвиг који ви носите је исповеднички, и ваша вера, ваша духовна снага се испољава у томе што ви остајете овде, не бежите од страдања и невоља, и носите тешко бреме и тежак, а уједно и благодатан крст који је Господ ставио на вас. Овај дивни манастир ће се чувати све док сте ви овде, док овде буду долазили монаси. Управо монашки живот и његов континуитет биће залог тога да ће ово место остати светиња српског народа, да ће остати цело и ненарушено, чак и у случају да га напусте наоружани заштитници. Главно оружје, помоћу кога ми можемо да побеђујемо нападе непријатеља јесте чврстина наше вере и наша молитва. Никакви пиштољи и аутомати, никакви тенкови и оклопна возила не могу да нас заштите ако наша молитва не буде снажна, ако Господ не буде пружао Своју заштитничку руку над овим светим местом, ако га Пресвета Богородица не буде покривала својим часним омофором. Због тога само ваша ватрена молитва и само ваше стајање у вери може у векове да сачува ово свето место, ову свету обитељ. Желим вам, драга братијо, да никада не оскудевате у вери, да вас никада не оставља благодат Божија, да увек имате на уму високу одговорност коју сте добили када вас је Господ довео у ову свету обитељ и населио овде. Не напуштајте ову обитељ, останите увек овде, без обзира на све тешкоће и искушења, и Господ ће вас обилно награђивати Својом благодаћу и Својом милошћу. Драги владико Артемије, драги владико Теодосије, драга браћо, нека вас Господ чува на многа и блага лета».

Затим се Архиепископ Иларион упознао са историјатом манастира, поразговарао са братијом и кренуо у разгледање манастирских фресака, а владика Артемије је отишао у манастир Гориоч да одслужи помен недавно упокојеној монахињи Теодори. На крају помена Владика је рекао да се она «напатила у овоме животу довољно, нека сада тамо почива у миру, и у месту блаженства као и свети Божији».

После ручка у манастиру Дечани домаћин и гост су наставили своје путовање по Косову и Метохији. Увече је за Архиепископа Илариона приређено представљање српског православног наслеђа на Косову и Метохији. У договору са Архиепископом на представљање су били позвани и шеф руске канцеларије у Приштини Андреј Шугуров и шеф грчке канцеларије Димитрије Мосхопулос. Српско православно наслеђе Косова и Метохије уваженим гостима представила је мр Гордана Марковић, управник Канцеларије за баштину Епархије рашко-призренске. После представљања развила се жива дискусија, у којој је Владика Артемије одговорио на нека питања својих гостију.

Предходне вести о посети високог госта из сестринске Руске Православне Цркве:

- Архиепископ Иларион служио Литургију у манастиру Грачаница

- Архиепископ Иларион у посети Епархији рашко-призренској

Извор: Епархија рашко-призренска