Трећа Конференција Српске православне омладине

Трећа Конференција Српске православне омладине
Трећа Конференција Српске православне омладине
Трећа Конференција Српске православне омладине
Трећа Конференција Српске православне омладине

Од 7. до 11. новембра 2018. године у Источном Сарајеву одржана је тређа Конференција српске православне омладине под слоганом „Само слога Србина спасава“, у организацији Православног центра за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“.

Конференцију је 7. новембра 2018. године у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву отворио Његовo Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом. Свечаности су присуствовали градоначелник Источног Сарајева г. Ненад Вуковић, начелник општине Источно Ново Сарајево г. Љубиша Ћосић, начелник општине Источне Илиџе г. Маринко Божовић, представници Владе Републике Српске, медији, партнери, организатори,  волонтери Центра за младе Митрополије дабробосанске Свети Петар Сарајевски, као и учесници - њих 40, узраста од 18 до 35 година, из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Током конференције млади су имали прилику слушати предавања о српском језику, историји и култури српског народа од стране декана Философског односно Богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драге Мастиловића и проф. др Владислава Топаловића, професора Философског факултета др Биљане Самарџић, доц. др Саше Шољевића са Богословског факултета. Професор Горан Јанићијевић са Академије Српске Православне Цркве за уметнсоти, консервацију и рестаурацију представио је период иконописања од Средњег века до Првог светског рата, а учесници конференције су упознати са основама сликања икона.

Као део програма, сви учесници конференције посетили су Сарајево, Стару цркву Светих архангела Михаила и Гаврила, где их је кустос Делибор Кајевић упознао са историјатом древног храма и поставком Музеја Старе цркве. Уследила је посета Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, где је учеснике поздравио старешина храма протојереј Владимир Ступар.

Излет у Мостар је био још један од веома важних тренутака за учеснике јер за већину њих то била прва посете граду на Неретви. Добродошлицу у Владичанском двору Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару пожелио је парох мостарски Радивоје Круљ, који је говорио о положају православних Срба у Мостару. Учесници конференције су се дружили и разменили искуства са омладином из Мостара.

У оквиру конференције одржани су и концерти етно групе Катера из Источног Сарајева и Српског певачког друштва Слога из Сарајева.

Конференција је завршена светом Литургијом у храму Светог Ђорђа у Миљевићима.

Учесницима конференције подељене су захвалнице за учествовање са поруком „Добро чинити да нам не досади, јер ћемо у своје вријеме пожењати ако не млакшемо. Зато, дакле, док имамо времена, чинимо добро свима. (Гал 6, 9-10)“.

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ конференцију је реализовао под покровитељством Владе Републике Српске, Републичког секретаријатa за вере, Народне скупштине Владе Републике Српске, Града Источно Сарајево, Општине Источно Ново Сарајево, Општине Источна Илиџа,  Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске и World Vision БиХ.

Надежда Мојсиловић