Треће Његошеве вечери на Цетињу

Треће Његошеве вечери поезије почињу данас, у подне, у Цетињском манастиру, а већ вечерас у 19 часова селе се у Подгорицу у крипту Саборног храма Христовог васкрсења. Овогодишња манифестација одржава се у Црној Гори, Србији и Босни и Херцеговини.

У вечерашњем програму, у Подгорици, учествоваће гости: Матија Бећковић, Живорад Недељковић, Верољуб Вукашиновић, Јованка Николић Стојчиновић, Љубица Рајкић и Радослав Милошевић, а учествоваће и чланови Удружења књижевника Црне Горе: митрополит Амфилохије, Ранко Јововић, Перивоје Поповић, Новица Ђурић, Илија Лакушић, Милица Краљ, Будимир Дубак, Милица Бакрач, Милутин Мићовић, Вишња Косовић, Миодраг Трипковић, Коста Радовић, Веселин Ракчевић, Оливера Доклестић, Тодор Живаљевић, Радован М. Караџић, Андрија Радуловић, Наод Вуковић, Влајко Ћулафић, Јанко Јелић, Слободан Вучинић, Слободан Милић, Слободан Чуровић, Веселин Лазаревић, Миленко Јовић, Миодраг Милошевић, Вукић Гаро Брајковић, Невен Милаковић, Трипко Драганић, Ранислав Ачковић, Ђорђе Брујић, Небојша Бошковић, Миљан Николић, Богић Булатовић и Радоица Рајо Булатовић.

Програм Његошевих вечери поезије наставља се сјутра у Центру за културу у Плужинама, такође у 19 часова, гдје ће учествовати: Матија Бећковић, Живорад Недељковић, Верољуб Вукашиновић, Јованка Николић Стојчиновић, Љубица Рајкић, Радослав Милошевић, Коста Радовић, Новица Ђурић, Ранко Јововић, Вишња Косовић, Илија Лакушић, Милица Краљ, Будимир Дубак, Милутин Мићовић, Милица Бакрач, Андрија Радуловић, Радомир Уљаревић, Бећир Вуковић и Ранко Мићановић.

Програм ће се одржавати и у Никшићу, 24. децембра у Сали црногорско-руског пријатељства.

Круна манифестације која се одржава под покровитељством Митрополије црногорско-приморске, а у организацији НВО „Његошеве вечери поезије“, са завршном књижевном вечери, одржаће се 28. децембра на Коларчевом народном универзитету.

Овогодишњи програм Његошевих вечери поезије посвећен је седамдесетогодишњици Удружења књижевника Црне Горе. Његошеве вечери поезије традиционално се одржавају на Цетињу, у Његошевој печатњи, у Подгорици у храму Христовог васкрсења, и Херцег Новом.

– Ове године, међутим, Херцег Нови није био у прилици да помогне организацију завршне вечери која је требало да се одржи у дворани Парк, јер је баш тога дана, 22. децембра, Херцег Фест већ организовао цјелодневне културне програме и радионице – саопштио је Бећир Вуковић, умјетнички директор Његошевих вечери поезије. Зато је организатор завршно вече преселио у Плужине, гдје је у сарадњи са Центром за културу испланирано одржавање програма 22. децембра.

– Град Плужине, свакако, заслужују да се овако важан програм одржи код њих јер баштини најважнију и најорганизованију књижевну манифестацију Пјесничка ријеч на извору Пиве, и традиционално показује пуну посвећеност књижевности и црногорским писцима – каже Вуковић.

– У требињском Центру за културу, 23. децембра, који је преко пута споменика Његошу (рад Томе Росандића), који је Дучић поклонио родном граду, одржаће се вече Матије Бећковића. Он ће дан касније, 24. децембра, гостовати и у дворани Црногорско-руског пријатељства у Никшићу у 13 часова – најавио је Вуковић.

Круна овогодишњег програма је монографија Његошевих вечери поезије која је управо изашла из штампе у веома луксузном повезу и у пуном колору. Монографија доноси читав низ програма из фото документације ЊВП, као и избор из поезије учесника у програмима ове манифестације – каже умјетнички директор Бећир Вуковић.

Нови лист

Бећир Вуковић наводи да је због извјесних финансијских потешкоћа ове године програм ЊВП сиромашнији за десетак страних писаца.

– Ипак, Његошеве вечери поезије су богате јер ова манифестација се наставља и као међународна и по томе што се програми по први пут одржавају у три државе. У оквиру програма, до Нове године, из штампе ће изаћи лист „Биљежница“ насловљен по Његошевој „Биљежници“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Дан