Треће саборовање црквено-градских хорова у Прибоју

Треће саборовање црквено-градских хорова у Прибоју
Треће саборовање црквено-градских хорова у Прибоју
Треће саборовање црквено-градских хорова у Прибоју
Треће саборовање црквено-градских хорова у Прибоју

Поводом шест година постојања црквено-градског хора „Свети кнез Лазар“ из Прибоја, у суботу 24. октобра 2015. године, у организацији Црквене општине Прибој, у граду на Лиму одржан је у трећи по реду фестивал хорске музике. Покровитељ фестивала била је Општина Прибој, а медијски покровитељи Телевизија Прибој и Радио Милешева Епархије милешевске. Љубитељима хорске музике својим певањем представило се шест хорова, који су певали духовне и световне композиције.

Наступили су: Вокални састав „Сион“ из Новог Сада под диригентским вођством Љубомира Милановић, Певачко друштво „Златиборска вила“ из Ужица предвођен господином Игњатом Милићевићем, Црквено-варошки хор „Свети Сава“ из Лучана чији је диригент господин Димитрије Илић, Црквени хор „Св. Пророка Илије“ из Мачката са диригентом господином Зораном Жупићем, Црквени хор „Свети краљ Владислав“ из Пријепоља предвођен госпођом Искрицом Радоњић, као и домаћин овог саборовања, Црквено-градски хор „Свети кнез Лазар“ чији је диригент господин Будимир Гардовић.

На самом почетку фестивал је благословио и отворио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Епархије милешевске Господин Јоаникије, који је том приликом између осталог рекао: „Драги Прибојци и Прибојке, драга браћо и сестре, драги хорови, нека буде срећно ово духовно саборовање црквених хорова, свима вама који сте сабрани овде у Прибоју. Саборовање црквених хорова у доброј мјери изображава велику тајну саборности Цркве Божије. Црквено појање има за циљ да прослави Бога, али исто тако и да нас који се сабирамо на светим богослужењима све заједно укључи у службу Богу, и да нас у тој служби припише Богу, да нас сједињује са Богом, али и једне са другима. Наравно, црквено појање има свој узор у небеском, анђелском служењу и појању, јер анђели небески у једнодушности, у једномислију, у потпуној хармонији и складу прослављају на небесима сви у своме чину али заједнички Господа Бога, Сведржитеља. А ми на земљи, певајући изображавамо то анђелско појање али се и сједињујемо у једној служби са анђелима небеским. Зато, увјек када долазимо на свете службе Божије које су лијепо организоване и припремљене, када долазимо спремни, са правим осјећањима, са правим мислима у храм Божији, осјећамо узвишеност која нас препорађа, подиже, оплемењује, просветљује, даје нам снаге да у свим временима идемо напријед, носећи свој крст, свједочећи Име Божије, и увјек прослављајући Бога Живога и љубећи једне друге. И ето, вечерас ћемо осјетити, сигуран сам, сву љепоту црквеног појања овдје у овој сали, али то нека буде призив да чешће долазимо на службе Божије гдје је пуноћа, и да се и ми сви заједно што више укључимо у службу Божију, у ту вјечну заједницу Цркве Божије која увјек поје у увјек као брод, увјек иде напријед и увјек побјеђује, а у томе свему велики значај има црквено појање, и наши хорови нека буду благословени, нека буде благословен и овај предивни сабор црквених хорова у граду Прибоју.“

На крају фестивала диригент прибојског хора господин Будимир Гардовић уручио је захвалнице свима који су дали свој допринос у организовању овог саборовања у нашем граду. Фестивал је затворио председник општине Прибој господин Лазар Рвовић који је истакао значај овог догађаја за град и поручио организатору и публици да ће општина и у будуће подржати ову идеју која има за циљ духовно и културно уздизање народа у Прибоју и његовој околини.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка