Трећи миленијум захтева синодалну Цркву

Папа истиче вољу за јачим укључењем бискупа у одлуке Цркве

Папа Фрања је у суботу 17.10.2015.  на свечаном јубиларном богoслужбеном чину поводом 50-годишњице Концила одржаног  у Ватикану, истакао да ће Црква у трећем миленијум све више укључивати бискупе у одлучивања Цркве у свету. Црква мора бити одређена узајамним слушањем једне других, истакао је Папа у својој омилији, која је оцењена историјском.

Очекивање Другог ватиканског концила (1962-1965) да ће националне бискупске конференције бити јаче укључене у процесе одлучивања, није се потпуно остварило. Овде је Цркви потребна помоћ, вели Папа. ”Папа не стоји сам над Црквом, већ у њој, као крштен међу крштенима и у Епископату као епископ међу епископима”, вели Summus Pontifex.

Служба на катедри Св. Ап. Петра, као израз воље народа Божјег, јесте чин служења другима. Ниједан крштени се не сме уздићи над другим крштеним, вели Папа. ”Напротив, у Цркви је потребно снисходити и себе ”понизити” да би се служило браћи на путу”. Синодални процес врхуни у коначном ауторитету одлуке Папе. Он не делује сходно приватном мнењу, већ као највиши сведок вере у Цркви.

Бискупи морају на лицу местрешавати проблеме

Папа је апеловао на бискупе да се старају о односима у контексту свакодневних проблема људи.Они морају бити почетак ”синодалне Цркве”, истиче Папа. Синод бискупа требало би да будевидљиви израз целокупне црквене динамике.

Овај свечани акт је прослављен у сали за аудијенцију на крају друге недеље бискупскихконсултација о браку и породици.

Свечани говор је на Папину изричиту жељу произнео бечки надбискуп Кристоф кардиналШенборн. Он је позвао Синод на отворену дебату у духу узајамног уважавања. Последњихмесеци је теолошка дискусија вођена ”са загриженошћу и огорченошћу и одсуством духаузајамног слушања и узајамних настојања ка приближењу”, рекао је кардинал Шенборн. Алисветско интересовање за овај скуп показује ”у којој мери је жива установа Синода бискупа инакон педесет година”. Она остаје место на коме се на Другом ватиканском концилу жељенереформе имају остварити.

 

МарксИсторијски говор Папе о јубилеју Концила

Кардинал Рајнхард Маркс је означио Папин говор као ”историјски”. Увек изнова Папа говори о ”синодалној Цркви”. Тиме је недвосмислено истакнуто: „ми смо дужни да Други ватикански концил даље остварујемо”, објашњава председник Немачке бискупске конференције у суботу у Риму. Синодалност значи учествовати и узајамно се слушати, као и заједничко ходање путем верности традицији и колегијалности”. Уз то иде, додаје кардинал Маркс, и ”здрава  децентрализација”, која при националним бискупским конференцијама игра посебну улогу.

Увођењем Синода бискупа Папа Павле VI (1963-78) остварио је идеју отаца Концила и још завреме његовог трајања увео га у праксу. То се официјелно догодило 15. септембра 1965.г.,непосредно након отварања четврте и последње периода концилских сесија са Motu Proprio: "Apostolica sollicitudo". Досад је одржано 27 Синода, 14 редовних и 3 ванредна, као и 10 сазванихиз специјалних разлога.

протођакон Зоран Андрић, Минхен/Рим