Трг од ћирилице: „Душу нису убили“

Трг од ћирилице: „Душу нису убили“
Трг од ћирилице: „Душу нису убили“
Трг од ћирилице: „Душу нису убили“
Трг од ћирилице: „Душу нису убили“

У оквиру програма „Трга од ћирилице“  на Тргу херцега Стјепана (Белависта) 7. августа 2018. године одржана је пројекција документарног филма „Душу нису убили“ и представљање истоимене књиге Мире Лолић Мочевић, новинара Телевизије Републике Српске. Страдање српских цивила три пута у 20. веку у Босни и Херцеговини тема је филма „Душу нису убили“ копродукцијског пројекта Удружења Српско-руски Мост и РТРС .

Вођени српским историчарем Драгом Мастиловићем, филм подсећа на највећа стратишта српског народа на простору Босне и Херцгеовине, тражећи одговор на питање шта се то са српским народом десило у 20. веку у који је ушао као већински, што је утврђено пописом становника по доласку Аусторугарске монархије на те просторе, а на крају тог века изашао из њега са мањком од близу 15 процента.

У филму говоре страдалници и потомци о ономе што су преживели, или како су им породице настрадале, научни радници говоре о начинима страдања, о култури памћења и одговарају на питање постоји ли народ у Европи који је страдао као српски у Босни и Херцеговини. Филм и књигу су представили аутор Мира Лолић-Мочевић (Бања Лука), др Драго Мастиловић (Источно Сарајево).

Извор: Митрополија црногорско-приморска