Трг од ћирилице: Вече Сима Матавуља

Трг од ћирилице: Вече Сима Матавуља
Трг од ћирилице: Вече Сима Матавуља
Трг од ћирилице: Вече Сима Матавуља
Трг од ћирилице: Вече Сима Матавуља

На херцегновском Тргу од ћирилице 13. августа 2018. године обележена је 110. годишњица од упокојења великог српског приповедача Сима Матавуља. На живот и дело Матавуља који је о Херцег Новом, Боки и Црној Гори, као и родној Далмацији, писао са толико искрености и љубави, присутне су подсетили др Горан Максимовић и књижевници Оливера Доклестић и Будимир Дубак.

Горан Максимовић је истакао да је Матавуљ у свом не тако дугом животу имао своје четири књижевне етапе – далматинску, херцегновску (бокељску), црногорску и београдску. -Млади Матавуљ је књижевно објединио те крајеве. Овдје у Боки нашао је извор најчистијег српског језика. Нигдје се у српској књижевности не појављује толико различитих ликова као у причи и приповиједању Сима Матавуља. То су приповједачки медаљони који су надживјели свог аутора и остали у аналима српске књижевности, којих се ваља присјети на манифестацијама као што је „Трг од ћирилице“, казао је др Горан Максимовић.

-Матавуљ је живио са новском средином и њеним људима, поставши заиста њен нераскидиви дио. Имао је ту нова дружења и надахнућа, рекла је Оливера Доклестић, осврћући се на богату библиографију о Матавуљу у Херцег Новом. -Овај град је једној од најјачих фигура српске књижевности подарио и улицу и бисту, која је нажалост недавно „обезглављена“, казала је Доклестић, која је са својим сарадницима ових дана објавила књигу о Српској закладној поморској школи чији је наставник био и Сима Матавуљ.

Беседећи на тему „Мемоарски роман Сима Матавуља“, Будимир Дубак подсетио је да ниједан крај није био описиван и опеван као Бока, а у тој богатој збирци предњачи Матавуљ „Биљешкама једног писца“. -Он је незамјењиви свједок прилика и времена владавине књаза Николе и портретиста менталитета Црногораца, посебно њиховог односа према власти. Та поданичка свијест и карактер у односу према ауторитету апсолутисте књаза Николе била је свеприсутна, а слично је и данас код нас, констатовао је Дубак.

Одломке из дјела Сима Матавуља читала је Драгана Влаовић, а у музичком програму су учествовали Наташа Миљевић из Смедеревске Паланке и хармоникаш Гаврило Кујунџић из „Косовских божура“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска