Три древна манастира у Турској поново отворени за туристе

Турско министарство туризма објавило је да је поново отворен за посетиоце комплекс манастира Сумеле после вишегодишње обнове.

У истом Министарству је објављено да ће и други некадашњи хришћански манастири бити отворени за туристе, али  не и за верске сврхе.

Када су у питању манастири који посећују туристи, споменути су и Вазелон и Мор Аугин. У рушевинама манастира Вазелона још увек су очуване фреске с почетка 15. века: сцена Последњег суда и Раја и Пакла. Пре свог затварања под Кемалом Ататурком манастир је служио као склониште за време геноцида над јерменским, грчким и сиријским хришћанима.

Исто тако, на списку туристичких посета је и сиријски православни манастир Мор Аугин код Нисибина на сиријској граници, где су до 18. века живеле монахиње, посвећене за дјаконисе (такве монахиње су, иначе, познате само међу Јерменима од свих оријенталних Цркава). Када су године 1915,.манастир срушили Турци и Курди под слоганом „Година мача“, остао је један монах који је умро 1970. године. Тек 2011. овде је дошао јеромонах Јокин Унивал, а 2018. г. добио је сабрата из сиријске дијаспоре у Немачкој.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо СПЦ)