Три нове књиге Милке Милићевић из Сиднеја

Српска књижевност наше дијаспоре у Аустралији а и шире, богатија је за три нове књиге наше књижевнице и просветног радника Милке Милићевић из Сиднеја.

После њеног првенца из 2011. књиге под насловом „Пружена грана“, пре извесног времена светлост дана угледале су њене три нове књиге, и то „Светосавским путем до звезда“, „Сиднејска Лазарица“ и „Дневник једне Моравке“.

Прве две припремила је и штампала Издавачка кућа „Чигоја“ у Србији (уредник Димитрије Тасић, лектор Лика Димитријевић), а трећа у Сиднеју и која је допуњена новим материјалом штампана такође у отаџбини.

Песмице и кратке приче из прве две књиге су намењене у првом реду деци и њиховим родитељима, као и широкој читалачкој публици.„Српски језик за нашу децу у иностранству не треба да буде само један предмет више у школском програму који се деци намеће да га уче. Српске речи ће бити блиске дечијој души само онда када се из најдубље потребе искрено и са љубављу изговарају. Прошлост српска ће бити упамћена само онда када се сасвим природно улије у дечије срце“ – каже Милка Милићевић.

Пошто је свака њена прича или песма пуна симболике и поука, зато су њене књиге један од важних путоказа да се до правог пута што сигурније дође и што дуже нове генерације задрже на њему.

„Дневник једне Моравке“ је такође интересантна и поучна књига о једној девојчици која са 13 година почиње да води дневник њених доживљаја и којег наставља да допуњује доласком у Аустралију подацима који имају чак и историјску вредност јер се баве животом наших људи на овим просторима.

Милка Милићевић је рођена 1945. године у селу Маковиште, код Косјерића, где завршава основну школу а учитељску у Ужицу.

Са супругом и ћерком у Сиднеј стиже 1972. године и одмах се укључује у културно – просветни живот у нашој заједници. Захваљујући њеном ангажману 1976. отворена је прва етничка школа на овим просторима у којој Милка учи децу матерњем језику до 2008. година. Она је аутор више наставничких програма за децу, па отуда су њене песме и приче са поукама посвећене управо деци и младима.

За њен посвећени рад у области просвете, на предлог Епископа аустралијско-новозеландског Г. Иринеја, 2012. године Милка је одликована од стране Светог Архијерјеског Синода Српске Православне Цркве Орденом Деспота Стефана Лазаревића.

Њена поезија превазилази песничке форме и прелази у област просветитељства, о чему сведочи читав њен живот, сав уграђен у српску заједницу у Аустралији, опстанак српског језика и културе у дијаспори, развој песништва и књижевности уопште, а савим увијен у љубав према српској дечици.

Дугогодишња учитељица српске школе при парохији Светог Кнеза Лазара у Сиднеју, Милка је оставила дубок и неизбрисив траг на срцима и душама више од десетине генерацијâ које су прошле кроз ову школу.

Српски глас