Три века православља у Ријеци

Три века православља у Ријеци
Три века православља у Ријеци
Три века православља у Ријеци
Три века православља у Ријеци

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије присуствовао је, у својству изасланика Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, свечаној академији поводом 300 година православља у Ријеци.

Свечана академија којом је обележена 300-годишњица од издавања повластица од стране римско-немачког цара Карла VI чиме је дозвољено насељавање 208 српских православних породица на подручју Ријеке као и право на слободну трговину и исповедање православне вере, одржана је 14. октобра 2017. године у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја у Ријеци. Академију су организовали Вијеће српске националне мањине у Ријеци, Заједница Срба Ријека, ријечки пододбор Српског културног друштва Просвјета и Удруга српско-хрватског пријатељства.

Уз митрополита Порфирија, који је академији присуствовао у својству изасланика Његове Светости Патријарха српског, присутни су били и Надбискуп ријечки монсињор Иван Девчић, министар туризма у Влади Републике Хрватске Гари Капели, помоћник министра културе у Влади Републике Хрватске Давор Трупковић, заменик министра културе у Влади Републике Србије Дејан Масликовић, изасланик председника Хрватског Сабора Милорад Пуповац, приморско-горански жупан Златко Комадина, градоначелник Ријеке Војко Оберснел, саветник министра вањских и европских послова у Влади Републике Хрватске Катја Шаре, помоћник ректора Свеучилишта у Ријеци проф. Елвио Бакарини, генерални конзул Републике Србије у Ријеци Горан Петровић, конзул Владимир Марјановић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, члан Европског парламента Иван Јаковчић и други.

У свом поздравном говору митрополит Порфирије је пренео благослов и поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и између осталог рекао: -Јубилеј који слави данас Православна Црква подсећа нас да Црква није политичка организација и све различитости које постоје међу нама последице су наших напора да будемо различити. Када бисмо успели да спонтано функционишемо као људи и те како бисмо се препознали као браћа и као једно. Нажалост, чинимо много да покажемо како онај други јесте другачији и стран, а не по речи Христовој да је ближњи. Зато смо и данас суочени са манипулацијама, најчешће нас људи из Цркве, јер ми носимо много већу одговорност него било ко у друштву. Јеванђеље није идеологија него живот у Христу. Стога је ово јубилеј који нас пре свега подсећа да је Црква Црква и да не може бити стављана у функцију било којег интереса овога света, јер тада није Црква него постаје идеологија и простор подела.

фото: Никола Курти

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска