Троицкосавск – Кјахта Грофа Саве Владиславића

Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића
Троицкосавск – Кјахта  Грофа Саве Владиславића

РТС2, субота, 25. октобар 2014. у 18,05 часова - У далеком Сибиру, близу границе са Монголијом, налази се градић Троицкосавск, данас Кјахта, који је основао Србин из Херцеговине, Гроф Сава Владиславић (1663. Јасеник, Херцеговина - 1731. Санкт Петербург, Русија), док је за руски двор преговарао и успоставио границу Русије са Кином. Огромна је важност подухвата Грофа Саве Владиславића, који је коначно утврдио 6000 км дугачку границу, између Русије и Кине, у XVIII веку, која скоро неизмењена, траје и до данас. Била је то круна активности човека - војног саветника цара Петра Великог (1672. Москва - 1725. Санкт Петербург ) у више ратова, који је основао тајну службу Русије, на тргу робова купио прадеду будућег песника Пушкина, пунио Ермитаж делима великих мајстора, био је Србин који никада није заборавио одакле потиче.

У граду је Сава Владиславић подигао и цркву посвећену Светом Сави Српском, као духовну предстражу на источној граници Царства. Крајем XVIII века, црква је уништена у пожару, На том месту подигнута је велика црква Св.Тројице чији део је посвећен нашем Св.Сави Немањићком. У периоду бољшевичког атеизма, била је обесвећена. Намера je у Русији, да се ово велелепно здање, сада у рушевинама, обнови и да му се врати некадашњи значај и сјај.

Уз велико поштовање према оснивачу њиховог града, у Кјахти је прослављена 285. годишњица од оснивања града на коју смо и ми били позвани. Са нама је био и Бранко Вукомановић, један од потомака велике лозе Владиславића, који је граду, на поклон донео икону Св.Саве.

Путујући ка срцу Евроазије, путовали смо и кроз историју овог дела Сибира, пуну необичних личности, тако важних за нас и судбину нашег целог континента.

О култу Светога Саве у Русији, о необичној личности Саве Владиславића и његовим заслугама за Руско Царство, о духовном буђењу данашње Русије, о великој прослави, која је слика евроазијског духовног простора, биће речи у овом дугометражном документарном филму. Сниматељ је Часлав Петровић, а уредник и редитељ Драган М. Ћирјанић.