Тројчиндан свечано прослављен у Будви

Тројчиндан свечано прослављен у Будви
Тројчиндан свечано прослављен у Будви
Тројчиндан свечано прослављен у Будви
Тројчиндан свечано прослављен у Будви

Силазак Светог Духа на Апостоле је слава храма Свете Тројице у Старом Граду и будванског Кола српских сестара и вјеронауке, али и самог града Будве. Као и сваке године, Будвани су започели прославу овог великог празника светом Литургијом на којој је служило сабрано свештенство будванског намјесништва, а било је преко три стотине причесника.

Прослава се наставила традиционалним свечаним дочеком гостију на будванској риви, који су, као и сваке године, дошли бродићима, а затим се, уз звуке Градске музике, упутили до храма. Литију су предводили Митрополит катарски Макарије и Епископ диоклијски Кирило. Након Литије је услиједила духовна академија са темом „Боже драги који све управљаш… Проведри ми више Горе Црне“, а говорио је проф. др Синиша Јелушић. Госте је поздравио архијерејски намјесник будвански протојереј Борис Радовић.

Наког предавања је услиједио драмски приказ „Благо оном кога срце служи“, у ком су приказани одломци из „Горског вијенца“ у комбинацији са стиховима Милице Бакрач. Приказ су извели полазници вјеронауке при храму Свете Тројице, а приредила га је Радмила Кнежевић. Затим су се народним играма представила дјеца из Културног центра „Стара Будва“. У програму је учествовао гуслар Голуб Биговић који је пјевао одломак из „Горској вијенца“, док је пјесник Радинко Крулановић читао своју пјесму „Митрополит и Вожд црногорски Амфилохије“.
Наступили су и хорови „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ из Требиња и „Свети Јевстатије Превлачки“ из Будве. Својим учешћем академију су увеличали и Србски православни појци из Београда. Они су одржали концерт у наставку прославе, другог дана Тројчиндана. Програм се састојао из духовних и етно пјесама, које се и иначе налазе на њиховом репертоару, а публика је с одушевљењем упијала сваки звук, и на крају програма позвала извођаче на бис неколико пута.

Прослава је заокружена отварањем изложбе минијатура будванског сликара Петра Пићана, „Акорди мора“ и „Хармоније дубине“, у Спомен дому Стефан Митров Љубиша, трећег дана Тројчиндана.

Извор: Митрополија црногорско-приморска