Тројчиндан у манастиру Брезојевица

Тројчиндан у манастиру Брезојевица
Тројчиндан у манастиру Брезојевица
Тројчиндан у манастиру Брезојевица
Тројчиндан у манастиру Брезојевица

Манастир Брезојевица код Плава, чија црква је посвећена Светој Тројици прославила је, на празник Силаска Светог Духа на апостоле - Педесетницу, у недјељу 4. јуна 2017. године литургијски и славски своју храмовну славу. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије и уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Након причешћа вјерника светим тајнама Христовим, служена је вечерња служба, током које је прочитан призив Светог Духа. Вјерници и саслужитељи заједно са Преосвећеним Епископом Јоаникијем су клечали на кољенима и плели вјенчиће од свјеже траве. Након тога услиједила је свечана литија око цркве Свете Тројице и читање Јеванђеља.

Потом је владика Јоаникије благословио славски колач и освештао жито, а онда се сабранима обратио ријечима архипастирске бесједе. Он је честитао славу овом древном манастиру, свима сабранима и домаћинима славља, којих је, овом приликом, било око десет братстава.

-Данас прослављамо Силазак Светог Духа на Свете апостоле и ученике Христове, онај Дух Божји Који се од почетка стварања свијета вијорио над водама, Дух Свети који је надахњивао Свете пророке и угоднике Божје те су пророковали о доласку Спаситеља свијета Господа и Спаса нашег Исуса Христа, Дух Божји Који је руководио цареве и оне који су Богу угађали кроз сва времена, о коме је Господ Исус Христос рекао да ће га послати својим Светим ученицима и апостолима даће им Он бити други утјешитељ када се Господ буде вазнио на небо и заповједио им да се не разилазе из града Јерусалима, него да буду заједно на молитви док се не обуку у силу са висине, у силу Божје истине, правде, љубави, док срца њихова и ум њихов не прожме Божја свјетлост и Божја милост и на такав начин их оспособи да проповједају Јеванђеље Христово цијелом свијету, казао је Његово Преосвештенство.

Тај догађај прославља се данас у манастиру Брезојевици, догађај који се збио на светом брду Сиону, гдје су се, по Владикиним ријечима, догодила многа и славна чудеса. -Тај догађај је и нас данас овдје сабрао и ово је мали Сион, манастир Брезојевица, јер, како је тада сишао Свети Дух на апостоле Христове тако је и на нас, по мјери наше вјере, по мјери наше љубави, сишла Божја благодат и Божја милост. Данас смо овдје одслужили свету службу, причестили се Светим Тајнама Христовим, надахнули се неизразивом, неописивом милошћу Божјоми испунили се љубави Његове, љубави која треба да прожме наша срца и наше мисли да будемо прави хришћани, а хришћанин значи да је то онај који је помазан Духом Светим, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Владика је заблагодарио братствима која су се сложно и са братском љубављу потрудила око прослављања данашњег великог празника и храмовне слава светиње у Брезојевици. -Драга браћо и сестре, овдје се сабирамо у име Божје и са великом љубављу и поштовањем приступамо овој светињи.Треба да сви, колико можемо, дамо свој допринос да буде боље у нашим домовима и нашим породицама, у Цркви нашој и у нашем народу. Данас су, хвала Богу, овдје многа братства, да их поменемо још једном, јер су то заслужили: Ракочевићи, Радуловићи, Ракуши, Савићи, Симоновићи, Синановићи, Стешевићи, Стијовићи, Спалевићи, Стаматовићи, Станишићи, Томовићи, Урошевићи, Џудовићи, Шошкићи. Они су домаћини овог светог славља, нека им, заједно са њиховим породица, буде срећно и благословено. Надамо се да ћемо се и следеће године овако лијепо сабрати у манастиру Брезојевица и прославити славу Манастира, казао је Владика.

Он је, овом приликом, медаљом Светог Георгија првог степена одликовао Бранислава - Брана Дашића „за немјерљиви допринос очувању и обнови манастира Брезојевице, за љубав према Цркви Божјој и српском роду“. -Желим да захвалим г. Брану Дашићу, који је много учинио за ову светињу и Епархију будимљанско-никшићку као члан Епархијског управног одбора, већ годинама. Он није жалио труда да, као адвокат и угледан човјек, ангажујући своје пријатеље, заштити имања манастира Брезојевице и ову светињу ослободи од оних који су јуришали на њу и на њено имање, да понешто отму. Г.-дин Дашић је учинио оно што је могао не замјерајући се, при том, никоме него само настојећи да оствари права ове светиње на своја имања. Заслужио је да га одликујемо највишим одликовањем наше Епископије. Додјељујемо му Златну медаљу Светог великомученика и побједоносца Георгија за његову љубав, доброту и велики допринос Епархији будимљанско-никшићкој, манастиру Брезојевици и селу Брезојевица, истакао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка