Тројчиндан у Гацку

Силазак Светог Духа на Апосоле, и ове године је прослављен торжествено у Гацку. Овога Љета Господњег празничну радост је увеличао догађај који је врло важан за житеље овога града. Наиме, освећен је објекат капеле и парохијског дома који ће народу бити на располагању и  свакако у будућности од великог значаја и помоћи.

Празничним вечерњем и петохљебницом у храму Свете Тројице почела је прослава овог великог празика. Свету Литургију са почетком у 9 часова служио је игуман манастира Тврдоша јеромонах Сава (Мирић), уз саслужење свештеника гатачког Велимира Ковача, автовачког Небојше Коловића и ђакона гатачког Данила Дангубића. Велики број вјерног народа причестио се Божанским Даровима, а свечана литија, која је по ријечима присутних, била највећа коју памте у Гацку, прошла је улицама овог града.

Након литије игуман Сава је пререзао славски колач и осветио капелу и салу за саборовање, а послије обреда обратио се народу пригодном бесједом честитајући празник и благосиљајући труд руку који је учинио да ови објекти служе својој намјени. Потом су се свима присутнима обратили начелник општине Милан Радмиловић и отац Велимир Ковач.

Богатим културно-умјетничким програмом у коме су учествовали ђаци музичке школе Св. Роман Мелод, КУД Зеленгора, изворна група и гуслар М.Авдаловић, настављено је славље сверадосног празника. У новоосвећеној сали за саборовање, организован је свечани ручак за свечаре и госте. Славље је у радости и љубави приведено крају након концерта групе Легенде у препуној кино сали гатачког дома културе.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка