Тројичинданска литија са Крстом Светог Јована Владимира на Румији

Обавјештавамо све православне вјернике, сву црквену пуноћу и све грађане Бара и подрумијског краја да ће, по вјековној традицији, на празник Силаска Светог Духа на Апостоле - Тројичиндан, 12. јуна ове године, ићи Литија на врх планине Румије са Крстом Светог Јована Владимира, који се чува у породици Андровић из Вељих Микулића.

У суботу, 11. јуна у 19 часова, биће организован превоз од Саборног храма Св. Јована Владимира у Бару до Цркве Св. Николе у Микулићима у којој ће се служити свечано празнично бденије са почетком у 22 часа.

У 2 сата послије поноћи од манастира Св. Сергија Радоњешког креће Литија до врха Румије. Око 5 часова ће почети Света Литургија коју ће служити барско свештенство, по повратку око 10 часова ће се обавити освећење воде на Питином потоку у Микулићима, а потом и парастос и Литија на гробљу код Цркве Св. Николе.

У том смислу, желимо још једном да увјеримо црногорску јавност, особито вјернике Римокатоличке Цркве и Исламске заједнице, које јавно позивамо да учествују у овој Литији као и њихови преци, да је подизање православне цркве на Румији, посвећене Светој Тројици, нашем Богу Љубави и истинског Заједништва, било искључиво у славу Божију, а тиме и постизања и достизања заједништва међу људима свих вјера и нација по угледу на најбоље традиције народа подрумијског краја, који је много прије промовисања модерних начела мултиконфесионалности и мултикултуралности, живио та начела и спроводио их у свом свакодневном искуству.

Подсјећамо такође да је управо Митрополија та која је прије двадесетак година обновила древни и благочестиви обичај изношења Крста Св. Јована Владимира на Румију, обичај који је 50-тих година прошлог вијека забрањен од тадашње власти.
Свим вјерницима желимо искрену добродошлицу.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Извор: Митрополија црногорско-приморска