Троструки празник у пољском манастиру Супрасaл

Постоји неколико разлога за славље у Благовештењском манастиру у Супраслу у североисточној Пољској у недељу, на празник Света Три јеррарха. Прво, у свим црквама славе се по старом календару Света Три Јерарха – Свети Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст, три највећа светитеља и богослова Цркве, заједно са освећењем обновљене цркве Светог Јована Богослова, и именданом манастирског архијереја – Епископа супраслског Григорија.

Митрополит варшавски и све Пољске Сава одслужио је чин освећења цркве Светог Јована Богослова пре служења Божанске Литургије у манастиру. Црква је прво грађена 1501, а онда је поново обновљена 1888. Манастир је преузела држава 1919, а поново је отворен 1984. и враћен Цркви 1993. године. А од тада траје реконструкција.

Вебсајт Пољске Православне Цркве извештава да су Митрополиту при освећењу храма саслуживали Архиепископ бјалисточко-гдањски Јаков, Епископ супрасаљски Григорије и Епископ Георгије (Јержи) из Ординаријата пољске војске, као и велики број свештеника и ђакона. У складу са црквеним обичајима, мошти Светог Гаврила Заблудовског, шестогодишњег мученика из 1690. године у Пољској, постављене су на олтар.

После Божанске Литургије служен је свечани молебан Светим Јерарсима који се прослављају тога дана. Митрополит је беседио о тешким временима поновне изградње манастира Супрасла, изразивши наду да ће ове свечаности бити „увод“ у следеће, мислећи на освећење манастирске Благовештењске саборне цркве, где се тренутно фреске обнављају.

Митрополит Сава је захвалио свима који су учествовали у обнови храма и у свечаностима тог дана.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)