Тумачења неких теже разумљивих библијских стихова

Тумачења неких теже разумљивих библијских стихова
Тумачења неких теже разумљивих библијских стихова
Тумачења неких теже разумљивих библијских стихова
Тумачења неких теже разумљивих библијских стихова

У недељу, 17. априла 2016. године, у храму Светог пророка Илије у Старој Пазови одржана је промоција нове књиге др Предрага Драгутиновића објављене под насловом Који чита да разуме: теме из Светог Писма Новог Завета.

Ово издање доноси текстове у којима су обрађени неки новозаветни проблеми и у којима су предложена тумачења неких теже разумљивих библијских стихова. Текстови из књиге најпре су, у току претходних неколико година, објављени у листу Православље, званичним новинама Српске Патријаршије. Књига Који чита да разуме, у којој су ови чланци (укупно 70 новинских прилога на најразличитије теме) сакупљени на једном месту, објављена је у издању Хришћанског културног центра Др Радован Биговић и Библијског института Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Промоцији књиге у Старој Пазови отворио је протојереј Срђан Ђурђевић, старешина храма Светог пророка Илије, а публици која је испунила брод цркве потом су се, представљајући ово издање, обратили Ненад Божовић, асистент на Катедри за Свето Писмо Старог Завета Православног богословског факултета Универзитета у Београду, ђакон Радомир Маринковић, вероучитељ и наставни саветник при Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, Владимир Пекић, вероучитељ и наставни саветник при Одбору за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, и аутор, др Предраг Драгутиновић, професор на Катедри Светог Писма Новога Завета на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Асистент Ненеад Божовић је истакао да је веома важно разумети библијски текст и проницати у његов смисао, навевши неке илустративне примере погрешног или нејасног разумевања Светог Писма - због лошег превода, неразумевања контекста итд.

Ђакон Радомир Маринковић је подвукао значај овог издања, нагласивши да на српском језику постоји мало литературе из библистике и посебно егзегезе, и да осим радова из пера аве Јустина, протођакона Е. Чарнића и митрополита Николаја Мрђе, који су настали у не тако блиској прошлости, безмало и не располажемо неким издањима у којима је приступљено овим проблемима, а посебно не издањима у којима је то учињено на један савремен начин, што чини нову књигу професора Драгутиновића нарочито актуелном.

Катихета Владимир Пекић је указао на значај и положај Светог Писма у хришћанству тј. Цркви, и поменуо да није случајно то што се на Часној Трпези у сваком православном храму налази управо Свето Јеванђеље.

Напослетку се присутнима обратио и аутор, проф. др Предраг Драгутиновић, који је укратко изложио историјат настанка ове књиге, настале од чланака намењених свакоме ко је заинтересован за проучавање Речи Божије – који су најпре писани за новине Српске Православне Цркве.

Промоцију је речима захвалности закључио отац Срђан, а по промоцији је настављено неформално дружење предавача из Београда, свештеника старопазовачке цркве Светог пророка Илије протојереја Срђана и јереја Николе Деспота и бројне публике, уз разговор на разне библијске теме.

У фебруару ове године је промоција ове књиге била одржана у Парохијском дому цркве Светог Саве у Београду, а почетком марта је иста књига промовисана и у Крагујевцу, у сали тамошње Богословије Светог Јована Златоустог. Премда је ово издање тешко наћи у продаји (књигу је могуће набавити само у књижарама Православног богословског факултета у Београду), књига проналази свој пут до читалаца, наилазећи на топао пријем публике и добијајући позитивне критике.

М. П.