Тумачење Јеванђеља у 7. недељи по Духовдану

Свети Теофилакт Охридски: Тумачење Јеванђеља по Матеју

27. А кад је Исус одлазио оданде, за њим иђаху два слепца вичући и говорећи: Помилуј нас, сине Давидов! - Слепци Му као Богу вапију: „Помилуј нас“, а као човеку говоре: „Сине Давидов“, јер се код Јевреја говорило да ће Месија доћи од семена Давидова.

28. А кад дође у кућу, приступише му слепци, и рече им Исус: Верујете ли да могу то учинити? А они му рекоше: Да, Господе. - Допушта да слепци иду за Њим све до куће, како би показао њихову чврсту веру и тако посрамио Јевреје. Пита их да ли верују како би нас научио да се вером може све постићи.

29-30. Тада се дохвати очију њихових говорећи: По вери вашој нека вам буде. И отворише им се очи. - Исцељује их у кући, насамо, уклањајући се од сујетне славе. Господ на сваком месту људе учи смирењу.

30-31. И запрети им Исус говорећи: Гледајте да нико не дозна! А они изишавши разгласише га по свој земљи оној. - Видиш ли Христово смирење! Они су разгласили Његову славу због захвалности, а не због непослушања. На другом месту каже: „Иди и казуј славу Божју“.[9] У овоме нема ништа противречно, јер Он жели да они ништа не говоре о Њему него да исповедају славу Божју.

32-33. Кад они пак излажаху, гле, доведоше му човека нема и бесомучна. И пошто изагна демона, проговори неми. - То није била природна болест, већ од демона. Зато га и доводе други. Сам болесник није могао да призове Исуса, јер му је демон везао језик. Отуда Господ и не тражи веру од њега, већ га одмах исцељује, истерујући демона који му је онемогућио говор. И дивљаше се народ говорећи: Никада се то није видело у Израиљу. - Народ се дивио Христу уздижући Га изнад пророка и патријараха, јер је Он исцељивао са влашћу, за разлику од оних који су то чинили молитвом Богу. Погледајмо шта су на то рекли фарисеји:

34. А фарисеји говораху: Помоћу кнеза демонског изгони демоне. - Ове су речи врхунац безумља, јер ниједан демон неће истерати другог демона. Али, претпоставимо да је Он тобож истеривао демоне као слуга кнеза демонског, помоћу магије. Како је онда исцељивао болести, опраштао грехе и проповедао Царство Божје? Демон чини оно што је супротно томе: изазива болести и удаљује човека од Бога.

35. И прохођаше Исус по свим градовима и селима учећи по синагогама њиховим и проповедајући јеванђеље о Царству, и исцељујући сваку болест и сваку немоћ у народу. - Као човекољубац, Господ не чека људе да дођу к Њему, већ сам иде к њима, како не би имали изговор да кажу: „Нико нас није научио.“ Окупљао их је око Себе речју и делом, поучавајући и чудотворећи.

Извор: Епархија врањска