Тунис: Божанска Литургија служена међу радикалним муслиманима

По благослову Његовог Блаженства Патријарха александријског Теодора II, служена је Божанска Литургија у туниском граду Бизерти, у области у којој је концентрисан највећи број радикалних исламиста. Мала православна црква Св. Александра Невског је саграђена у лучком граду 1939. године.

Упркос противљењу градских снага безбедности, недељу дана пред изборе у овој земљи,  Митрополит Картагине Алексије заједно са старешином грчке заједнице у Тунису Диндиском и настојатељем локалне руске православне цркве протојерејм Димитријем Нецветајевим, дошао је да служи у цркви „са затвореним вратима“, и да ободри шест православних жена које са својим породицима живе под сталним смртним претњама салафиста (строго сунитска муслиманска секта).

У својој проповеди је Митрополит Алексије рекао да је Васкрсењем сина наинске удовице Христос показао своју победу над злом. „Будуће васкрсење и спасење јесте награда за све истинске хришћане, посебно за оне које живе у таквим опасним местима каква је Бизерта како светлост праве вере никада се не би угасила,“ истакао је овај јерарх. „Речи Господње: Не бој се, мало стадо“ (Лука 12,32) постале су овде опипљива стварност. А ово сведочење вере о најтежим и најопаснијим околностима живота јача хришћане широм света“, рекао је Митрополит. Високопреосвећени је поздравио што су се хришћани из главног града Туниса придружуили овој малој заједници Бизерте.