Турска: Библијско друштво против предрасуда о хришћанима

Учешће хришћана у становништву на подручју данашње Турске од једне петине с почетка 19. века данас је умањено на неких 0.1 %. Ово је изјавила секретар Турског библијског друштва Тамара Карасу за часопис Аустријског библијског друштва.

У том интервјуу она истиче како се њено Библијско друштво залаже да преко медија и школске наставе коригује често погрешне представе многих Турака о хришћанима. Ово се посебно предузима у књижари Друштва у центру Цариграда. „Наша продавница је отворена још 1966. године у пешачкој зони Цариграда, у улици Иштиклал, па је овдашњи житељи називају „хришћанском амбасадом“, јер се иначе у овој улици налазе многе амбасаде.

Наши посетиоци највећим делом нису хришћани. Већином су муслимани, многи су атеисти, а многи трагају за оријентацијом,“ каже госпођа Карасу. „Многи људи који долазе у додир с нашим радом у библијској продавници и на сајмовима књига, први пут сусрећу хришћане уопште,“ напомиње извршни секретар Турског библијског друштва. „Већина њих напушта продавницу са сасвим другачијим утиском о хришћанима него што су га пре имали.“

Библијско друштво сарађује и у Турској са свима тамошњим хришћанским конфесијама. Радо се купује превод Библије из 1941. године; њен ревидирани превод појавиће се 2020. године.

Извор: Катпрес