Турска: Јерменски поглавари траже повраћај црквене имовине

Обојица поглавара Јерменске Апостолске Цркве, Католикос свих Јермена Карекин II и  Католикос Великог дома Киликије Арам I, у заједничкој изјави од 24. априла, захтевају од Турске повраћај црквене имовине.

У њиховој представци каже се: „ Године 2015. Јермени у Јерменији, на Горњем Карабаху и у јерменској дијаспори обележиће 100-годишњицу геноцида над Јерменима у Османском царству, у којем  је 1915. г. више од милион и по Јермена пало као жртва; многи од њих су се разбежали, избегли у Источну Јерменију – данашњу Републику Јерменију, у Сирију, Либан и друге земље и овде нашли уточиште. Године 1915.  Јермени који су живели у западној Јерменији и Киликији као и у другим областима Турске, изгубили су поред своје приватне имовине и црквену имовину: цркве, манастире, харитативне установе, образовне установе и свештене предмете … иконе и рукописе.

Турска влада је сву имовину жртава геноцида  и депортације конфисковала са образложењем да је реч о `напуштеној својини`. Не само да данашња Турска, иначе правна наследница Османског царства, све до сада пориче да је пре 98 година проведен планирани геноцид над нашим прецима, него,  штавише, наставља своју анти-јерменску политику и даље држи у поседу јерменске духовне и културне вредности - цркве и црквену имовину.

Из овог разлога захтевамо од Турске да призна геноцид над Јерменима, а да губитке јерменског народа, повреду њихових људских права и правa на народност у потпуности изглади и да Јерменима као правном наследнику поврати јерменске цркве, манастире и све остале културне вредности.

Сећајући се жртава јерменског геноцида … осуђујемо свако насиље почињено над Богом даним животом, над достојанством човека … Уз пуну захвалност молимо се … за све народе и државе који су Јерменима у време геноцида пружали уточиште, старали се о њима и указивали братску љубав, као и за оне, који вођени човекољубљем и правдом, осуђују овај геноцид и званично га признају.“

Извор: Religion und Gesellschaft 6/2013