Турска: Постављен халдејски архиепископ за Дијарбакир

Пре неког времена је у граду Дијарбакиру (римски Амида) поново постављен халдејско-католички архиепископ, Рамзи Гарму, који је раније био архиепископ у Техерану. Тамо је он изазивао ирански апарат безбедности, јер је на мисама проповедао и на персијском. Наиме, свима хришћанима је у Ирану дозвољена верска слобода као националним мањинама, али се проповеди на персијском тумаче у смислу да смерају забрањеном прозелатизму. Архиепископ говори суријојо, арапски, персијски и француски.

 На овај начин је град Дијарбакир са упечатљивим црним, базалтним зидинама из римског времена поново добио епископа. Сматра се да је овде било архијерејско седиште још у 5. веку и да је Апостолска Црква од Истока, која је мати Црква Халдејске Католичке Цркве, такође имала своје седиште у позније доба.

Дијарбакир је на почетку Првог светског рата, као и многи други анатолијски градови, имао 50% хришћанског становништва. Међутим, валија, гувернер Дијарбакира, Мехмед Рашид бег (лекар черкеског порекла) развио је смртну стратегију како да искорени све хришћане у свом вилајету. Поносио се тиме што га је учинио „слободним од хришћана“, и био је саоснивач „Одбора за јединство и напредак“ који је установила османска власт одмах на почетку Првог светског рата. Као један од починилаца геноцида над хришћанима, Рашид бег је 1918. ухапшен и суђено му је у Цариграду. Под неразјашњеним околностима, он је извршио самоубиство 6. фебруара 1919. у затвору.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба)