Турска трага зa драгоценостима манастира Сумеле

Влада Реџепа Тајипа Ердогана бацила је „око“ на благо монументалног манастира Пресвете Богородице Сумеле и преко Министарства културе и туризма намерава да стави „руке“ и на њега.

Ово министарство је идентификовало око 100 моштију широм света, од којих су 77 у музеју Свете Софије. У овом контексту, научници који посећују музеје и универзитете, са локацијом у Трапезунту и даље у Цариграду, Грчкој, Ирској, Енглеској и САД, поредили су информације и документе који су дошли у њихов посед и описали су блага манастира, од металних радова до рукописа и верских одежди.

Међу тим артефактима има оних који су непроценљиве вредности: године 1364. када је син цара Алексија Великог Комнина - Манојло III Велики Комнин дошао на престо, његов отац му је дао крст са изображеним Исусом Христом. Овај крст, заједно са другим драгоценостима, као што је „винска капија“, према причи однела је једна група америчких војника из Турске, из састава НАТО мисије у тој земљи 1950. године.

Списак предмета који припадају Богородици Сумели турској Народној скупштини дао је турски министар туризма и културе Мехмет Нури Ерсој. Овај турски политичар је рекао да је Панагија Сумела „један од најважнијих манастира у Анадолији“ и да су они решени да врате 77 регистрованих предмета.

Турски министар културе је рекао да ће бити предузети сви неопходни кораци да би се вратили остаци турског културног наслеђа који су незаконито однети у иностранство.

Извор: Ромфеа (са енглеског Инфо служба СПЦ)