Турска враћа имовину верским мањинама

Турска враћа имовину верским мањинама
Турска враћа имовину верским мањинама
Турска враћа имовину верским мањинама
Турска враћа имовину верским мањинама

Турска влада је изјавила да ће вратити сву имовину коју је верским мањинама конфисковала држава или друге стране од 1936. године, и да ће платити компензацију за имовину која је отета и касније продата.

Премијер Реџеп Тајип Ердоган ово изјавио је у недељу у Истанбулу представницима више од 150 хришћанских и јеврејских друштава који су били присутни на ифтар вечери чији је он био домаћин. Владин указ за враћање имовине је објављен прошле суботе, да би се заобишло противљење националиста у Парламенту. 

Европска Унија, чија чланица Турска жели да постане, је вршила притисак на земљу да поједностави или укине законе и политику којом се вршила дискриминација немуслимана, у што су спадала и ограничења у поседовању имовине.  Пуно имовине, укључујући школе, болнице, сиротишта и гробља је одузето после 1936. године, када су верске заједнице позване да наведу своју имовину, а 1974. године посебном одлуком било је забрањено да ове заједнице купују било какве нове некретнине.

Спорови који су се тицали имовине ових заједница су  затрпали турске и европске судове деценијама, а претходних година Европски суд за људска права је наложио Турској да исплати новчану компензанцију у неколико случајева који су  се тицали права верских мањина.

“Као и сви други, ми такође добро знамо о неправдама којима су различите верске заједнице биле изложене само због тога што су биле другачије," изјавио је г. Ердоган на вечери. " Времена када би наш грађанин био угњетаван само због своје религије, етничког порекла или другачијег начина живота, су готова." 

За разлику од својих чврсто секуларних претходника, исламски оријентисана влада Ердоганове Партије правде и развоја (А.К.), имала је више разумевања и пажње према турским немуслиманима, укључујући Јевреје и хришћане. Она је донела низ мера од 2002. године којима је турски закон усагласила са стандардима Европске Уније за мањинска права, тако да би Турска напредовала у захтеву за чланство у Унији.  

Указ који је донет у суботу је уклонио законске одредбе које су наставиле да спречавају да се врати имовина чак и након неких амандмана који су били донети претходних година да би их омогућиле.

“Дошло је до промена у постојећем законодавству најмање пет пута од када је на власти влада Ердоганове партије (А.К.), али оне нису задовољиле очекивања у пракси," изјавио је један званичник грчке владе који је замолио да му се не открива идентитет због своје дипломатске позиције. " Ми се надамо да ће овог пута промене направити праву разлику у примени." 

Мање од 1 процента турске популације од 74 милиона грађана спада у верске мањине; има око 120,000 хришћана разних деноминација, у које спадају грчки православци, и око 25,000 Јевреја.

Извор: Њујорк Тајмс