Турска враћа мање од пола земљишта конфискованог од асирског манастира

Турско министарство за односе са ЕУ поздравило је 2. марта повратак имовине коју је држава конфисковала као власништво у свету знаменитог  старог сиријског православног манастира, Мор Гаврила.

У фебруару је председник Верске фондације Мор Гаврило, Киријакос Ергун, примио власничку документацију за 12 плацева са  244.000 квадратних метара или 60 хектара земљишта.

Враћена имовина је мања од половине земљишта које је манастир поседовао до 1935. године. Овај манастир, у југоисточној покрајини Мардин, саграђен је 397. године и сматра се светим местом за арамејске Сиријце у Турској и дијаспори.

Ова имовина је први пут оспорена 2008. године када су министарство за шумарство, државна катастарска служба и три села у окружењу тужили манастир због наводног „заузимања“ њихове земље, како наводи дневни  лист Хуријет.

Пре две године манастирска задужбина је поднела овај случај европском Суду за хуманитарно право у Страсбуру, у Француској, што је привукло пажњу међународне јавности и постало једна од тема на турском путу за чланство ове земље у ЕУ. Стога је Европска комисија затражила од Турске „да омогући пуно поштовање свих имовинских права, што значи и немуслиманске верске заједнице“.

Сиромаштво и сукоби између етничких Турака и Курда учинили су да су многи сиријски хришћани  напустили Турабдин, место где се налази манастир. Сада има око 2.500 хришћана у Турабдину, у односу на 50.000 колико их је било 1950. године.

Секташко насиље у суседној Сирији довело је до тога да православни Сиријци избегну из Сирије у Турску, и многи од њих су нашли привремено уточиште у Турабдину, где могу да мирно исповедају своју веру.

Извор: OCP Cognate Page