Турски амбасадор: Турска неће прекидати односе с Ватиканом

Рим-Анкара, 15.04.2015. – Турска ће и надаље одржавати своје дипломатске односе са Ватиканом упркос оштрог протеста што је папа масакр над Јерменима окарактерисао као геноцид. „Нећемо затварати нашу амбасаду“, рекао је турски амбасадор при Светој столици. Јасно је да је исказ папин у недељу имао одраза на туско-ватиканске односе, рекао је дипломата. Међутим, још има простора да се „дипломатији удахне нови дах“.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је у уторак срџбу усред папине терминологије. Поглавар Католичке цркве не би требало да убудуће чини такву грешку, запретио је Ердоган у једном говору пред пословним људима у Анкари.

 „Поштовани папо, осуђујем ову грешку и опомињем да је никада више не почините. Када политичари и верски предводници преузму улогу историчара, онда не добијамо истину, већ само гомилу бесмислица,“ изјавио је Ердоган у свом првом званичном реаговању на папин говор. Истовремено је поновио молбу Јерменима да у заједничкој комисији историчара истраже архиве и разјасне ово питање.

Извор: Катпрес