ТВ Храм: Интервју са Митрополитом дабробосанским и мјестобљуститељем патријарашког трона г. Хризистомом

Након упокојења патријарха Иринеја донета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62. Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријарха српског председава Митрополит дабробосански г. Хризостом, мјестобљуститељ патријарашког трона.

„Мјестобљуститељ значи чувар, онај који чува патријарашки трон до избора новог Патријарха. Управо то је функција мене, сад као председника Светога Синода, да уз поштовање свих Уставом предвиђених прописа и одредби чувамо патријарашки трон неповређеним, целовитим и да га сачувамо до избора новог Патријарха онако како треба", навео је Митрополитом дабробосански и мјестобљуститељ патријарaшког трона г. Хризистомом у ексклузивном интервјуу за Телевизију Храм.

Митрополит Хризостом је додао да наша Црква има свој Устав и законе којима је уређено њено функционисање, као и да и поред трагедије која нас је задесила, изнанадне смрти нашег патријарха Иринеја, Црква мора и треба да функционише онако како је управо законодавац и предвидео. Он је додао да је блаженопочивши Патријарх српски Иринеј био слуга Богу, Цркви, народу у апсолутном значењу те речи, где год је требало, баш и као његови претходници.

„Врло је важно да Патријарх српски, и сви ми на крају крајева хришћани, светлимо не само нама него пре свега онима који су споља, ван Цркве ,да видећи светлост нашу и они прославе Оца нашег Небеског", рекао је Митрополит дабробосански г. Хризостом.

Он се осврно и на велики значај, борбу и допринос који је патријарх Иринеј имао за завршетак градње храма Светог Саве на Врачару, који је, како истиче митрополит Хризостом, заиста обележио његово служење. 

Митрополит дабробосански г. Хризостом је говорио између осталог и о хришћанским врилинама и особинама које су красиле патријарха Иринеја.

„Патријарх српски није територијална категорија, то је једна национална, широка категорија, да је он Патријарх свих Срба и улога Патријарха је управо да све Србе обједини под сводове храма Светог Саве, Светог Симеона и свих Срба светитеља", истакао је Митрополит дабробосански и мјестобљуститељ патријарашког трона г. Хризистом.

Извор: ТВ Храм