У Алепу је освећена католичка маронитска катедрала

The restored Maronite Cathedral of St. Elijah in Aleppo, Syria. Credit: Aid to the Church in Need.Између 2012. и 2016. г. црква је тешко оштећена од најмање три ракетна удара и других ратних дејстава.

После неколико година обнове, маронитска католичка катедрала Светог Илије поново је отворена у понедељак, 20. јула 2020, у Алепу у Сирији. Црква, која је саграђена у 19. веку, била је тешко оштећена између 2012. и 2016. са најмање три ракетна удара и других ратних акција, како је саопштила међународна католичка агенција за помоћ "Црква у невољи". Највећа штета на згради догодила се 2013. године. У то време исламистички борци провалили су у градску четврт у којем се налази катедрала. Покушали су да униште све што је хришћанско, речено је.

На Божић 2016. слике су обишле свет: тада је заједница после завршетка борби имала богослужење у уништеној цркви и устројила пећину у рушевинама. После тога започела је обнова коју је углавном финансијски подржавала "Црква у невољи". Освећење, које је сада одржано, јесте порука за хришћане у Алепу и широм света, рекао је надлежни надбискуп Јожеф Тобји. То нам јасно даје до знања да "упркос нашем смањеном броју и даље живимо у овој земљи. Наши гласови ће и даље прослављати Бога на овом месту упркос свим тешкоћама", рекао је Тобји.

Сиријски хришћани тешко су патили од последица рата. Према овој хуманитарној организацији, тренутно у Алепу живи највише 30 000 хришћана. Пре избијања рата 2011. године било их је око 180.000. Било је око 1,5 милиона хришћана широм земље; данас је остало трећина. Католичка заједница маронита једна је од мањих хришћанских заједница у Алепу, али се каже да је веома активна у хуманитарној и пастирској бризи за становништво.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)