У архиви СПЦ чува се попис становништва стар 200 година

У архиви СПЦ чува се попис становништва стар 200 година
У архиви СПЦ чува се попис становништва стар 200 година
У архиви СПЦ чува се попис становништва стар 200 година
У архиви СПЦ чува се попис становништва стар 200 година

Патријарх Српске православне цркве Иринеј, министар културе Предраг Марковић и директор Архива Србије Мирослав Перишић обишли су данас архивску грашу СПЦ, која се у веома лошим условима чува у звонику Цркве Светог Марка у Београду.

Прекривени слојевима прашине, птичјег измета и паучине, у звонику цркве на Ташмајдану смештена је око половина укупне архивске грађе СПЦ.

Марковић је рекао да је црквена архивска грађа, која се налази узвонику цркве Светог Марка, у прилично лошем стању јер се већ дуже време налази у потпуно неодговарајућим условима.

"Ово што сте видели је половина грађе која се налазила овде, а једна половина је већ очишћена, извршена је дезинфекција и пребачена је у привремене просторије које је СПЦ обезбедила", рекао је он.

Марковић је додао да је Протоколом из 2007. године између Министарства културе Србије, СПЦ-а и Архива Србије држава преузела обавезу да среди, конзервира и стави на увид јавнос ти сву грађу која се чува у Архиву.

"Држава, наравно, нема довољно новца, али то није разлог да се овако опходимо према нашој историји и данас ћемо утврдити тачан редослед корака, како би ова грађа, које има пуних шест шлепера, била у потпуности сређена и заштићена", рекао је он.

Министарство културе, информисања и информационог друштва је за рашчишћавање и сређивање звоника цркве Светог Марка, где се тренутно налази црквена грађа, издвојило милион динара.

Патријарх Иринеј је рекао да када је црквена грађа стављена у цркву Светог Марка, идеја је била да она привремено ту остане, али та документа ту стоје већ годинама и пропадају због лоших услова.

Услови у којима се чувају документи којима је забележен добар део историје Србије у последњих двеста година недостојни су институција много нижег ранга од СПЦ.

Примера ради, овде су деценијама пропадали пописи становништва у Србији у последњих 200 година, као и евиденција болести од којих су у 19. веку боловали становници Србије. Сада је, међутим, дошло време да се то промени, а процес обнове архива већ је почео.
  
"Оно што је до сада учињено је веома значајно и надам се да ће се рад на чувању архиве наставити. Ми свакако чекамо трајно решење, а то је посебне просторије за Архив СПЦ-а, где ће бити омогућено коришћење тог блага цркве и грађана Србије", рекао је он.

Директор Архива Србије Мирослав Перишић је истакао да он још нема потпуни увид у документа која се налазе у Звонику, али да је приликом провог обиласка видео да се тамо, између осталих, налази и документ из 1830. године.

"Ова грађа је свакако веома значајна, ту се налазе документа о болестима у Србији током 19. века, као и пописи становништва, што представља веома значајна документа за историчаре и све оне који изучавају живот Србије у том периоду", рекао је он.

Према његовим речима, када се грађа изнесе из звоника архивисти ће прво разврстати документа којима је потребна конзервација, а након тога ће започети и разврставање грађе.

Предраг Марковић није желео да каже до када ће овај посао сређивања црквене архивске грађе бити завршен, али је рекао да ће заједно са патријархом Иринејом и директором Архива Србије, 14. децембра на Дан Архива Србије, поднети извештај о овом послу.

Извор: Блиц