У Асизиjу започео сусрет у спомен на молитву за мир из 1986. годин

Скоро 33 године од сусрета за мир у Асизу који је желео папа Јован Павле II, у граду Светог Фрање састали су се представници различитих религија.

У Асизију је 28. октобра 2019.започео тродневни сусрет представника различитих религија, под слоганом „Дати економији душу“. Циљ је тога сусрета, с једне стране, присетити се догађаја од 27. октобра 1986. године, када су се, на подстрек папе Јована Павла II, верске вође из целога света у граду светог Фрање заједно молили за мир.

С друге стране, поменути сусрет служи као припрема за „Фрањину економију“, догађај који ће се одржати у марту следеће године. У вези с тим, надбискуп Доменико Сорентино, асишки бискуп, објаснио је да је папа Фрања у Асизију позвао младе економисте и привреднике из целог света да с њима склопи пакт о обнови светске економије, прожимајући ју вредностима људскости и братства. Како је напоменуо надбискуп Сорентино, мисли учесника биће усмерене и на догађаје у Сирији као пример трагичног насиља које је опустошило многе делове света. То нас подстиче да јаче него икад осетимо наше тражење мира – рекао је надбискуп, објашњавајући како дух Асизија није слоган, већ животни стил који, одбацујући рат и призивајући економију правде и солидарности, у средиште ставља поштовање особе и животне средине, као и братство међу свим људским бићима.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског Инфо служба СПЦ)