У Аустралији почела градња цркве посвећене Светом Пајсију

Камен-темељац за прву грчку православну цркву посвећену Светом Пајсију Светогорцу у Аустралији поставио је у Перту26. октобра  2018.г., Његово Преосвештенство епископ дорилејски Никандор по благослову Његовог Високопреосвештенства архиепископа Стилијана, који је на челугрчке православне Архиепископије аустралијске.

Нова црква биће саграђена на терену грчког православног манастира Свети Јован с Планине Форестфилд у Перту, у Западној Аустралији, уз помоћ великодушне новчане донације пензионера Николаса Какуласа који се понудио да поднесе трошкове изградње у спомен на његову преминулу супругу Анастасију.

 „Ми смо вечито  благодарни г. Какуласу на сталној подршци коју пружа сваком подухвату нашег манастира и желим да му захвалим што је дао прилоге за средства за изградњу цркве Светог Пајсија,“ рекао је јеромонах Евагрије Кутузис, игуман манастира Светог Јована, у интервјуу „Неос Космосу“.

Пре доласка у Аустралију јеромонах Евагрије је провео 15 година као монах на Светој Гори, где је имао прилику да се лично упозна са Светим Пајсијем.

Старац Пајсије (Арсениос Езнепидис) потиче из Фарасе, у Кападокији у Малој Азији, и био је један од осморо деце у породици. Ускоро после одслуженог војног рока, млади Арсеније је посетио Свету Гору први пут и показао невероватно интересовање за православну веру.

Према мишљењу Васељенског Патријарха Вартоломеја, он је значајно допринео оживљавању монашаког  живота, који се налазио у опадању после 1960-тих. Сматра се једним од највећих и најистакнутијих стараца Православне Цркве у 20. веку.

Васељенска Патријаршија је Светог Пајсија, који се преставио 1994.г.,  прибројала лику светих13. јануара 2015. године.

Архиепископ Стилијан је посећивао св. Пајсија на Светој Гори како би с њим водио духовне разговоре, и веома га уважавао и позвао у посету Аустралији 1977.г. заједно с богословом Василијем Гонтикакисом, који је касније постао игуман Иверонског манастира на Светој Гори. На предлог светог Пајсија, подигнут је манастир између Сиднеја и Канбере.

Извор: Basilica.ro (са енглеског Инфо служба СПЦ)