У Бањалуци почиње тродневна конференција Међународног фонда јединства православних народа

У Бањалуци данас почиње тродневна конференција Међународног фонда јединства православних народа о теми "Вјерске традиције као значајан фактор очувању мира у савременом свијету".

На конференцији ће учествовати представници 27 земаља међу којима су, осим БиХ, Србија, Црна Гора, Македонија, Бугарска, Румунија, Украјина, Русија и САД, најављено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске .

У име Српске православне цркве и Његове светости патријарха српског Павла, учеснике ће поздравити Његово преосвештенство митрополит дабробосански Николај. На конференцији ће учествовати министар вјера у Влади Србије Радомир Наумов. Директор Секретаријата за вјере у Влади РС Јово Турањанин раније је најавио да ће се учесницима обратити предсједник РС Рајко Кузмановић и предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић.

Отварање конференције најављено је за у 10.00 часова у Административном центру Владе РС, а предвиђено је да радни дио траје од 10.00 до 13.00 и од 17.00 до 19.00 часова.


Покровитељ скупа је Влада РС.

Гостујући у Дневнику РТРС 26. фебруара 2008.г. , Епископ Григорије је представио дјелатности Међународног фонда јединства православних народа, као и значај одржавања ове Конференције у Републици Српској. У наставку доносимо тонски запис овог обраћања.

Бањалука, 27.фебруар- Учесници 14. годишње конференције Међународног фонда јединства православних народа, која је под покровитељством Владе Републике Српске /РС/ почела данас у Бањалуци, констатовали су да је на сцени процес глобализације утемељен на сили у коме су духовне и моралне вриједности угрожене, а тиме и међурелигијски односи и мир међу народима.

Отварајући конференцију о теми "Вјерске традиције као значајан фактор очувања мира у савременом свијету", предсједник РС Рајко Кузмановић поручио је да је православни идентитет српског народа истовремено и његов европски идентитет.

Он је истакао да српски народ данас пролази кроз херојску борбу за свој духовни, физички, териоријални, функционални и државотворни идентитет и цјеловитост.

Кузмановић је оцијенио да је данас више него икад потребно стварање реалног јединства и разумијевања сродних или истих цивилизацијских култура које обухватају духовну и свјетовну сферу.

"Залажемо се за своју духовност, језик, писмо, за своју културу и тако ћемо, као људи добре воље, даље да утемељујемо православље као најмоћнији стуб српске православне традиције кроз мисију православне цркве", рекао је Кузмановић.

Предсједник РС је навео да су Срби, као мали православан народ, јачи и бољи него икада на путу светосавског православља и културе у тренутку када их свјетски моћници угрожавају, при чему се то посебно односи на Србију.

Предсједник Народне скупштине Републике српске Игор Радојичић истакао је данас да је мир на овим просторима, на којима су се дешавали чести ратови и разарања, потребан као предуслов останка и постојања.

Радојичић је у обраћању током конференције Међународног фонда јединства православних народа, која је данас почела у Бањалуци, позвао учеснике да дају допринос сарадњи православних народа, те да "раде на изградњи мира и духовности" с обзиром да су у савременом свијету доведене у питање многе вриједности, укључујући и моралне норме.

Радојичић је навео да је на сцени стварање новог свјетског поретка у коме је духовност у кризи, а есенцијална сила поставља своје темеље. Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај, који је у име СПЦ поздравио скуп истакао је да живљење теба бити усмјерено на три највеће јеванђељске вриједности - вјеру, љубав и наду, истичући потребу залагања за изградњу "нових духовних лица међу младим људима".

Митрополит Николај поручио је да млади човјек данашњице не смије бити једностран, већ одгајан у јевнађељском духу да би могао исправно да расуђује и истакао да хришћанске омладинске организације могу дати велики допринос таквом васпитању.

"Није могуће да члан цркве, истински вјерујући човјек, доживљава промјене у питањима вјере. Она се у својим односима никада није измјенила, и у својој суштини, увијек је у току вијекова остала иста. Сљедствено томе, разлози промјене односа цркве и државних власти не постоје", нагласио је митрополит Николај.

Предсједник Међународног фонда православног јединства Валериј Алексејев прочитао је поздравно писмо патријарха московског и цијеле Русије Алексија Другог у коме се наводи да је ова конференција пут ка зближавању православних народа, уз подсјећање да се скуп одржава на Балкану гдје су народи често доживљавали страдања.

Алексејев је истакао да је Косово историјско и духовно насљеђе српског народа и да српски народ пати због оног што се сада дешава са Косовом.

Према његовим ријечима, Косово се одразило и на заштиту властитог идентитета појединих земаља ЕУ. Неуједначен став ЕУ према овом питању он је илустровао цитирајући бившег њемачког дипломату Хелмута Шмита који је рекао да "ЕУ још није способна да креира јединствену власиту спољну и безбједносну политику".

Депутат Горњег дома руске Думе Јуриј Михајлов пренио је поздраве предсједника овог дома Сергеја Михајловича Миронова, са поруком да сарадња у региону треба да се развија и да на се на хришћанским традицијима може наћи пут за превазилажење проблема.

У раду 14. годишње конференције Међународног фонда јединства православних народа, која се наставља сутра, учествује 68 представника из 24 земље Европе,међу којима су, осим БиХ, Србија, Црна Гора, Македонија, Бугарска, Румунија, Украјина, Русија и САД.

Извор: РТРС - Епархија захумско-херцеговачка