У Бечићима прослављен дан Светог деспота Стефана Штиљановића

У Бечићима прослављен дан Светог деспота Стефана Штиљановића
У Бечићима прослављен дан Светог деспота Стефана Штиљановића
У Бечићима прослављен дан Светог деспота Стефана Штиљановића
У Бечићима прослављен дан Светог деспота Стефана Штиљановића

Светом архијерејском Литургијом и благосиљањем славског колача у цркви Светог апостола Томе у Бечићима прослављен је дан Светог деспота Стефана Штиљановића, кнеза паштровског, чиме је почело тродневно обиљежавање славе овога приморског мјеста.

Свету службу је служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством и вјерним народом.

У литургијској проповиједи митрополит Амфилохије је рекао да је Бог створио човјека да господари свеукупном Божијом творевином. „А како ће господарити творевином, ако неће наставити дјело које је Бог започео? Зато је човјек сарадник Божији на Божанском стваралаштву“.

Митрополит црногорско-приморски је казао да је, као што је Бог творац, и човјек тако по природи својој творац. „Само са том разликом што Бог ствара ни из чега оно што ствара својом Божанском силом, а човјек ствара од оног што је Бог створио и гради на ономе што је Бог саградио. И преобликује, преображава оно што је Бог урадио“.

„То важи и за свијет око нас, за природу, тај Божански виноград у коме је Бог домаћин, то важи и за оно што имамо у себи“, објаснио је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да је на такво дјело Господње изашао Свети деспот Стефан Штиљановић.

„Он је овдје изњедрен, у овом племену паштровском. Веома је сличан Светом Александру Невском чију обновљену цркву смо недавно освештали на Светом Стефану. Хранио је гладне у временима глади. Хранио је и бранио народ свој од поробљивача. И зато га је Господ и обдарио да су мошти његове остале цијеле“, закључио је митрополит Амфилохије.

Након Литургије и благосиљања славског колача Митрополит се још једном обратио Паштровићима. Честитавши им славу, он их је подсјетио на обећање да ће на Челобрду подићи храм посвећен Светом Стефану Штиљановићу, деспоту српском и кензу паштровском, који је најдивнији изданак овог племена.

„Он је то заслужио, а и Паштровићи су му обавезни. Они су се прославили са многим значајним и знаменитим, часним и честитим личностима, али су се највише прославили и уписали у књигу живота преко Светога Стефана“, рекао је митрополит Амфилохије.

Потом је приређена трпеза хришћанске љубави.

Светом литургијом и благосиљањем славског колача на празник Светог деспота Стефана Штиљановића, у суботу, 19. октобра, у храму Светог апостола Томе биће прослављена слава ове цркве.

Извор: Митрополија црногорско-приморска