У Бостону откривен споменик посвећен геноциду над Асирцима

  Графтон, Масачусетс, 25.10.2015. – У Графтону, предграђу Бостона, откривен је споменик геноциду над Асирцима. Споменик је посвећен у славу оних Асираца које су побили Турци заједно са понтијским Грцима, Јерменима између 1915. и 1918. године. Сматра се да је у Отоманском царству побијено 750.000 Асираца (75%), 500.000 Грка и 1,5 милион Јермена.

Споменик је подигнут у порти асирске православне цркве Пресвете Богородице, и дело је асирског уметника Ниноса Чамоа. До сада је у свету подигнуто 16 оваквих спомен-обележја.

Освећењу споменика присуствовала је асирска заједница у Бостону, што је једна од најстаријих асирских заједница у САД, затим Асирци из оближњих градова и представници јерменске и грчке заједнице. Главни говорник на отварању и освећењу био је конгресмен Џејмс Макгаверн, а говорила је једна госпођа из Центра за истраживање холокауста и геноцида са Кларк универзитета, као и директор Националног удружења Јерменског геноцида Марко Мамигонијан.

У саопштењу за штампу се каже: „Посвећујући овај споменик Асирском геноциду... ми одајемо почаст свима изгубљеним животима и изражавамо спомен на тешку судбину дечака и девојчица, мушкараца и жена који су били сведоци страдања њихових породица, продаје њихове деце у робље, силовања њихових жена и убиства њихових мушкараца пре 100 година“.

Извор: ОСР (превод Информативне службе)