У Бриселу основана Асирска конфедерација Европе

Асирска конфедерација Европе званично је основана 22. априла 2016. у Европском парламенту у Бриселу. Нова организација треба да уједини глас 500.000 Асираца који живе у Европи окупљајући заједно асирске националне федерације из неколико земаља ЕУ.

Конфедерација се тренутно састоји од асирских федерације Белгије, Немачке и Шведске. Ове федерације раде како би заједно окупиле асирско становништво и организације у њиховим земљама, и Конфедерација представља консолидацију и проширење њиховог рада на европском плану. Неколико других асирских организација су у току придруживања Конфедерацији као придружни чланови или пуноправни чланови у виду националних федерација у земљама њихових домаћина.

Асирска конфедерација Европе и њени саставни органи раде на подстицању асирских друштвених, културних и политичких активности и учествовања. Са оснивањем Конфедерације Асирци на европском континенту могу да допринесу и добију од других Асираца. Обједињавање асирских ресурса, талената и стручности омогућиће пројекте и подухвате у свакој области који се односе на друштвени и културни напредак Асираца у Европи.

Асирци су први пут дошли у Европу у позним 10-тим годинама и 20-тим годинама ХХ века, а после турског геноцида над Асирцима 1915,  који је одузео 750.000 асирских живота (75%).

Први Асирци су дошли у Марсеј и Тулуз у јужној Француској. Од тада егзодус из земље која је историјски позната као Асирија, наставио се и повећао претходних година. Етничко чишћење, отмице, масакри и циљана убиства заједно са општим метежом на Блиском истоку настављају да терају Асирце даље од Блиског истока.

Данас постоји велика асирска популација у Шведској, Холандији, Немачкој, Француској, Белгији, Великој Британији, Швајцарској и мања популација у Шпанији и Грчкој.

Извор: ОСР (превод – Информативна служба СПЦ)