У Царичином граду пронађени Јустинијанови печати

На археолошком локалитету Царичин град, код Лесковца, пронађена су два печата цара Јустинијана (527-565).

Шеф археолошког тима на локалитету Царичин град, Вујадин Иванишевић, рекао је да су печати пронађени приликом летошњег ископавања на Акропљу, односно на месту где је било седиште Архиепископије у Царичином граду.  "Ово је велико откриће и још један доказ који упућује на закључак да је Царичин град био родно место Јустинијана, како се претпоставља у научним круговима", казао је Иванишевић. Печати су, додао је, направљени од олова и требало је време да се очисте и да се утврди да је реч баш о печатима римског императора. Иванишевић је казао да поред ова два, у Србији постоји само још један царски печат који је пронађен на локалитету Звечана. "Реч је о почетку владавине цара Мавринија који је владао од 582 до 602. нове ере. Тај печат се чува у збирци Народног музеја у Београду", нагласио је Иванишевић.

Иванишевић је казао да је на истом локалитету у Царичином граду летос пронађен још један печат приватног лица, али је лоше израде, па је нечитљив.

Царичин град је саграђен у VI веку на данашњој територији општине Лебане и "живео" је нешто више од 70 година јер су га срушила словенска племена која су насељевала те крајеве.

Овог лета Царичин град се нашао на прелиминарној листи чекања за уврштавање у споменике свестске баштине UNESCO, а наредне године биће обележен стогодишњи јубилеј архелошких истраживања локалитета Јусунијане Прима.