У част материнства

Епископ АтанасијеУ Руском дому, у суботу, 27. децембра 2008. године, у оквиру Божићно-богојављенских сретања одржана је свечана академија на тему У част материнства, у освит великог празника Материца. У име Његове Светости патријарха српског Г. Павла и Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, академију је отворио беседом Његово Преосвешетнство Епископ хвостански Г. Атанасије који је пренео благослове Патријарха српског и Првојерарха престоног српског града.

Преосвећени Епископ је истакао да је материнство подвиг, и истакао догађај када је мајка свих мајки подарила живот Богочовеку, који је претрпео страдање и Крст. Преосвећени Владика је истакао да посебну одговорност и похвалу треба одати београдским катихетамакоји су махом жене и девојке, јер у њима деца виде мајке и поверавају им најосетљивије нити своје, дечје, душе. Духовну академију су увеличали певачи Првог београдског друштва, под диригентском палицом Светлане Вилић.

Посебну радост свим окупљенима преиредили су студенти Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију који су својим радовима - иконама и фрескама на тему Мајки у Цркви оплеменили простор и амтмосферу у Руском дому. Ментор изложбе је професор Горан Јанићијевић.

Деца са Косова и Метохије, из насеља Штрпце, Велика Хоча и Ораховац, пренела су свима поздраве са српских огњишта која још увек пламте неугасивим пламом. У организацији мале школе веронауке при храму Светог Георгија, у насељу Бежанијска коса, изведена је кратка представа Вертеп, а затим су наступили и песници Мирјана Булатовић и Добрица Ерић.

На крају Академије деца из београдских основних и сердњих школа отпевала су многољетство и химну Светом Сави. Празник Материце представља још један корак ка Божићу којег са радошћу очекујемо.