У Цетињском манастиру Митрополит служио службу благодарења поводом Црквене нове године

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јуче са свештенством у Цетињском манастиру Свету архијерејску литургију и службу благодарења поводом Црквене нове године.

«Црквена нова година прослављана је у древна времена и по древном календару у ово вријеме, везивањем за новину у природи. На тај начин Црква нас увијек изнова подсјећа да је нова година доброте Господње она година која започиње силом Духа Божјега, која започиње Рођењем Христовим и која започиње када се Дух Божји обнавља у нама и када Ријеч Христова доноси изобилнога плода у нама», рекао је Владика у архипастирској бесједи.

«Новина у творевини Божјој је Света тајна причешћа. Јер, све што се у Божјој творевини догађало и догађа, оно се догађало и догађа да би преко њега Господ припремио Свету тајну причешћа. Призивајући Духа Светога на наш хљеб и вино, хљеб и вино се претварају у Тијело Христово. Тиме творевина добија неизрециве димензије обнове Христовим присуством. И ми се обнављамо том обновом, примајући Тијело и Крв Господњу. Све што Црква садржи у себи, све је то велика и Света новина коју нам Дух Свети дарује и коју нам Дух Свети открива уводећи нас у неизрециве тајне Божје», објаснио је Владика.

«Дакле, у Духу Светом Који све обнавља, у Духу Светом Који почива на Господу, у Господу Који је Пут, Истина и Живот, открива нам се и јавља обнова времена и започиње истинска и права нова година Господња», рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Светигора прес - Р.В.