У част храбрих бранитеља Отаџбине

У част храбрих бранитеља Отаџбине
У част храбрих бранитеља Отаџбине
У част храбрих бранитеља Отаџбине
У част храбрих бранитеља Отаџбине

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са свештенством из Ваљева служио помен Жељку Савичићу и Синиши Радићу у новоподигнутој спомен-цркви на врху Маљена, месту где су пре шеснаест млади поручници изгубили животе у нападу НАТО авијације.

Споменик потпоручницима Жељку Савичићу и Синиши Радићу (постхумно унапређеним у чин поручника) у дивчибарском насељу Краљев сто већ петнаест година свето је место за припаднике Војске Србије. Јер, управо овде на борбеном задатку, 6. априла 1999. године, у агресији НАТО алијансе животе су изгубила двојица младих официра. У славу њиховог херојства испричане су многе приче. Време је да дела незаборав посведоче, поручио је заменик команданта 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења пуковник Драган Радовановић, приликом обележавања годишњице погибије Жељка Савичића и Синише Радића. Монтажна спомен- црква, рад предузећа „Гранит Манчић“ из Гаџиног Хана, плод је прегалаштва Епархије ваљевске, Војске Србије и низа људи добре воље. Подигнута је на врху Маљена у славу Господа и част храбрих бранитеља отаџбине. Посвећена Светом Георгију, честитом римском солдату пострадалом у време прогона Хришћана. Да сећање на српске јунаке живи и кад не буде нас, који о времену страдања као сведоци можемо говорити.

- Овај свети храм је застава победе живота над смрћу. Овде су два војника погинула, бранећи оно најсветије: отаџбину, веру, породицу, пријатеље... Христос је положио живот за све нас, они су учинили исто. Борили су се, али нису били убице. Њихова част је част Обилића и свих јунака. Овде сте ставили најлепши поздрав „Христос васкрсе“. Нека им је вечна слава и хвала- беседио је Епископ ваљевски Г. Милутин након одслуженог помена Жељку Савичићу и Синиши Радићу у спомен- цркви.

Српска Православна Црква дубоко поштује сваку жртву за част отаџбине. У знак поштовања, Владика Милутин постхумно је одликовао трагично страдале поручнике Орденом Светог Владике Николаја. Признања су примили Ненад Савичић и Јован Радић, очеви Жељка и Синише.

Цвеће крај споменика официрима положили су чланови породица, представници Града Ваљева, Дирекције за урбанизам и изградњу Ваљева, Општине Пожега, предузећа „Србијашуме“ и СУБНОР-а. У име Генералштаба Војске Србије, помену је присуствовао генерал- потпуковник Јовица Драганић. У програму обележавања годишњице погибије Жељка Савичића и Синише Радића учествовао је и Црквени хор "Хаџи Рувим", са диригенткињом Милицом Степановић- Бабамилкић.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска