У чему се састоји хришћанско савршенство?

У суботу, 7. децембра 2019. године, у свечаној сали Музеја Српске Православне Цркве у Загребу у оквиру Божићног циклуса предавањâ Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије је говорио је на тему „Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“ (Мт 5, 48) - у чему се састоји хришћанско савршенство“.

Митрополит Порфирије је на самом почетку, надовезујући се на претходно предавање у којем је говорио о значају поста за духовни живот православних хришћана, прочитао врло инспиративан одломак из књиге Светог Никодима Агиорита Невидљива борба, који говори у чему се састоји савршенство и како се оно постиже у духовном животу. По речима нашег Спаситеља Господа Исуса Христа, сви хришћани су позвани да буду савршени: „Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“ (Мт 5, 48). Тумачећи те јеванђелске речи митрополит Порфирије је нагласио да се савршенство постиже подвигом и врлинским животом. Наравно, по његовим речима, врлине и подвизи сами по себи не представљају савршенство, него су средства за његово достизање. Савршенство се састоји у приближавању Богу и животу у јединству са њим.

Закључујући своје предавање, митрополит Порфирије је навео четири правила Светог Никодима Светогорца, којих се хришћани морају придржавати ако желе да изађу као победници у борби против својих страсти, а она гласе: 1) никада се ни у чему не уздај у себе; 2) имај у срцу увек чврсту наду у Бога; 3) непрестано се подвизавај и 4) непрекидно се моли.

После предавања, као и обично, уследила је дискусија у којој су присутни постављали питања на која је митрополит Порфирије са стрпљењем и љубављу одговарао.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска